Hopp til innhold

Fabeldyr og ostekake fra bunn

Matlaging på 1700-tallet var mer tungvint enn i dag, og menyen besto ofte av retter som ikke er vanlige i dag.

Fabeldyr

Kreasjoner laget av flere forskjellige dyr ble til fabeldyr, populært å servere adelen.

Foto: NRK

I år som i fjor, fikk deltakerne i Anno prøve seg på matlaging på ekte 1700-tallsvis. Ikke bare er verktøyene og metodene annerledes, men flere av rettene er ukjente for oss i dag.

Inviter til middelalderfest, og imponer gjestene med ostekake fra bunn, eller kanskje et ekte fabeldyr.

Fabeldyr

Fabeldyr
Foto: NRK

Fabeldyr ble servert for å imponere velstående gjester og vise egen rikdom. Imponer dine gjester med denne originale matretten.

Ostekake

Ostekake fra 1700-tallet
Foto: NRK

Det finnes utallige oppskrifter på ostekake, både amerikanske varianter som skal stekes, og enklere utgaver som bare skal settes i kjøleskapet. Men hva med å lage en ostekake slik de gjorde det for 300 år siden?

Strandkrabbesuppe

Strandkrabbesuppe
Foto: NRK

Strandkrabber er den vanligste krabbesorten vi har i Norge, og den egner seg godt til matlaging.

Kjøttpai

Kjøttpaier
Foto: NRK

Lag din egen paiform av paiskall, og fyll den med et deilig kjøttfyll.

I tillegg til disse oppskriftene, lagde svennelærlingene og mesteren også surdeigsbrød, fiskesuppe og fylte kålhoder. De prøvde seg også på retten fugl i fugl i fugl, men den var ikke like vellykket.