NRK Meny

Erter, kjøtt og flesk

Når du må begynne dagen før å lage middag vet du at det er alvor. Da er det ikke bare middag, men «middag-middag».

Slik gjør du

Legg ertene i bløt i rikelig med kaldt vann, gjerne natten over.

Skyll saltlaken av kjøtt og flesk. Er kjøttet veldig salt må det ligge i vann, fra noen timer til ett døgn.

Legg kjøtt og flesk i kaldt vann i en kjele slik at vannet akkurat dekker kjøttet.
Tilsett 1 ss sukker og kok opp. Skum godt av og la kjøttet koke ca 1.5 time til det er mørt.

Ertene settes over til koking i nytt kaldt vann. Pass på så vannet dekker ertene. Skum, og tilsett en kvist timian og la ertene koke på svak varme 1-1,5 time.

Skjær kjøttet i passe serveringsstykker, flesket i skiver.

Smak ertene til med salt og pepper og server dem til kjøttet og flesket.

Server kokte melne poteter og kålrotstappe eller kokt kålrot til.

En undres over at det skal 1/2 - 1 ss sukker i vannet. Sukkeret tar vekk noe av bittersmaken som salt kan gi i slik saltet mat.