Epleterte med filodeig

Krøllete ark av filodeig med sukker og kanel lager den flotte toppen på epleterten.

Foto: Fra tv-serien Hoffretter / DR

Epleterte med filodeig

Tourtiere aux pommes er en fransk, klassisk eplekake som utenom eplene inneholder brennevin og en form for strudeldeig. Deigen er ekstremt arbeidskrevende, derfor bruker James og Adam Price filodeig i denne oppskriften, så blir det litt enklere.

Slik gjør du

Til denne terten brukes en terteform med løs bunn, ca. 22 cm i diameter.

Eplene skrelles og skjæres i mindre biter. Ha dem i en gryte med litt vann og 3-4 spiseskjeer armagnac, rom eller calvados. Kok eplene under lokk til de faller sammen, men de skal helst ikke bli helt til mos. Hvis det blir mye saft fjernes lokket mens eplene koker, så væsken kan fordampe. Smak til med sukker og la eplene avkjøles.

Smelt smøret i en gryte. Et ark filodeig legges på bordet og pensles godt med smør og drysses med sukker og kanel. Skjær litt ujevne stykker av filodeigen og kle bunnen av formen med dem. Deigen må gjerne henge ut over kanten av formen. Til dette brukes to ark filodeig.

Når bunnen er kledd legges eplemosen i. Så fortsetter man med filodeig som pensles med smør og drysses med sukker og kanel. Bitene som skjæres av deigen krølles løst sammen og plasseres oppå eplemosen til den er helt dekket. Det kan godt være så mye sammenkrøllet filodeig at terten blir litt høyere på midten.

Terten stekes i ovnen ved 175 grader i ca. 20-25 minutter til filodeigen er gyllen og sprø. Pass på at den ikke blir for mye stekt!

Hvis man gjerne vil at kaken skal skinne, kan den pensles forsiktig med litt eplesirup.

Denne kaken smaker best nybakt, lunken og med litt is eller parfait til.

Tips

Brødrene Price serverer epleterten med iskrem, armagnac-parfait.

Kilde: Fra tv-serien Hoffretter/DR