Laster innhold, vennligst vent..
Epleterte med eggestand

Mørdeigen til epleterten skal du jobbe minst mulig med, ifølge kokken. Da unngår du at den trekker seg sammen under steking.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Eplekake med vaniljefyll og nøtter

Lise Finckenhagens epleterte har både epler, nøtter og vaniljefyll – eggestand av crème fraîche, egg og sukker.

Slik gjør du

Kjør smør, mel og melis i en hurtigmikser til smøret er finfordelt i melet. Tilsett egg og kjør alt raskt sammen til en glatt og jevn deig. (Deigen bør arbeides minst mulig for å unngå at den trekker seg sammen under steking.)

Ta deigen ut av maskinen, samle den sammen til en rund leiv og pakk den godt inn i plastfilm. La mørdeigen få hvile i kjøleskapet i minst en time før bruk.

Kjevl ut og kle formen med mørdeigen (bruker du en springform bør du kle bunnen med bakepapir). Prikk deigen lett med en gaffel og la bunnen få hvile 30 minutter i kjøleskapet før steking.

Forstek bunnen midt i ovnen ved 180 grader i cirka 15-20 minutter.

Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del eplene i jevne båter. Smelt smør og sukker i en stor stekepanne. Legg i eplebåtene og tilsett rosinene. Stek noen minutter til eplene begynner å bli myke.

Visp sammen crème fraîche, egg, sukker og vanilje.

Legg eplene over i mørdeigsbunnen. Hell over eggeblandingen og dryss over nøttene.
Stek terten midt i ovnen i cirka 30 minutter, eller til fyllet har «satt seg» og er lett dissende. Serveres helst lun!

Tips

Mariner rosinene i 2 spiseskjeer brun rom før bruk.

Mørdeigen kan også lages for hånd ved at du først smuldrer smøret i det tørre, for så å blande inn egget og raskt kna deigen jevn og smidig. Uansett hvilken metode du velger, er det et poeng å arbeide deigen minst mulig.

Vil du ha flere oppskrifter på eplekake? Prøv enkel eplekake, enkel epleterte med butterdeig, eplekake uten deig (glutenfri) eller den franske klassikeren tarte Tatin.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+