Eplekake med sirup og sider

Vanligvis bruker man høstens og vinterens faste og syrlige sorter epler. Men man kan også lage eplekake med sommerepler. Kakebunnen er laget av deig proppet med hasselnøtter.

Foto: Tellus Works Television AS

Eplekake med sirup og sider

Kokken Claus Meyer marinerer eplene i eplemost og eplesider og serverer eplekaken med lett pisket krem.

Slik gjør du

Kjernehus og skall fjernes. Eplene skjæres i små biter. Del vaniljestangen i to på langs. Bland eplebitene med eplemost, sider, vaniljestang og sukker. La eplebitene trekke i 10-15 minutter.

Kakedeig

Hasselnøtter hakkes fint og blandes med smør og sukker til en myk og kremet masse. Tilsett egg, eggehviter og til slutt mel. Ha deigen i en smurt springform på 26 centimeter. La eplene dryppe av og fordel dem på toppen av deigen. Ta vare på laken eplene lå i.

Stek kaken i 50-60 minutter ved 180 °C. Hvis kaken blir mørk på toppen, dekkes den med folie til den er ferdig stekt.

Eplelaken kokes inn til en tykk sirup som helles over kaken når den er lett avkjølt.

Server eplekaken med pisket krem.

Tips

Kaken kan med fordel bakes dagen før den skal spises. Den kan virke uferdig og bløt i midten når den akkurat er tatt ut av ovnen. Når kaken avkjøles, og eplene får lov til å sette seg, vil pektinen i eplene få kaken til å stivne, så den blir lett å skjære.

Kilde: Fra TV-serien «Smaken av Danmark» med Claus Meyer