Laster innhold, vennligst vent..
Eplekake med granskudd fra Hagen min

Skog møter hage når Dag Tjersland serverer granskudd til eplekaka i «Hagen min».

Foto: HEIDI SIVERTZEN-OKSMO / NRK

Eplekake med granskuddsirup

De nye, små skuddene på grana er gode på smak og fine å lage sirup på. Server den gjerne til desserten «Epler i tusen lag».

Slik gjør du

Granskuddsirup

Ha granskuddene i en kjele sammen med sukker og rør rundt til det er karamellisert. Tilsett vann og litt konjakk og la det småkoke til det begynner å tykne litt, men ikke for mye. Sil av saften.

Med for mye sukker vil den smake mer søtt enn av granbar, så smak deg fram. Tilsett eventuelt litt sitronsaft.

Sirupen vil bli tykkere når væsken kjølner.

Hell over på sterile glass eller flakser.

Denne sirupen smaker godt til pannekaker, til oster, eller til «Epler i tusen lag» som du får oppskriften på her.

Epler i tusen lag

Dette er en eplekake uten mel og egg, men med veldig, mye, deilig smør. Hvor mange epler som går med kommer an på størrelsen på formen. I denne oppskriften er det brukt en rundform 26 cm i diameter.

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær eplene i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin eller ostehøvel.

Legg et lag epleskiver i en bakepapirkledd rundform. Strø så over sukker, kanel, hakket appelsin og sitronskall og noen tynne skiver smør. Det er viktig at smøret er iskaldt, ellers blir det vanskelig å få tynne nok skiver.

Fortsett å legge ingrediensene lagvis til du har fått en god høyde på kaka. Det går med en del epler, men husk at den vil synke sammen i stekeprosessen.

Stekes først på 185 grader til den er karamellisert. Sett deretter ovnen ned til 175 grader og stek den i 40 til 50 minutter. Serveres med vaniljekrem og granskuddsirup.

Tips

Granskuddene må plukkes når de er helt nye, før de spriker. Våren og forsommeren før sankthans er rett tid å sanke granskudd. De kan godt fryses ned.

Kilde: Dag Tjersland, kokk i programmet Hagen min