Eplekake med brunet smør og vaniljekrem

Tynne epleskiver legges i vaniljekremen før eplekaken stekes.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Eplekake med brunet smør og vaniljekrem

Når eplebåtene får ligge i et lag vaniljekrem blir eplekaken ekstra saftig. I Lise Finckenhagens oppskrift lages røren med brunet smør, som gir en nøtteaktig smak til eplekaken.

Slik gjør du

Kaken bakes i rund springform på 24 centimeter i diameter, eller en liten langpanne som er 20 x 30 centimeter. Varm ovnen til 180 grader, og kle formen med bakepapir.

Smelt smøret i en liten kasserolle, og brun det forsiktig til det er gyllenbrunt. Avkjøl.

Visp egg og tre desiliter sukker til eggedosis. Bland sammen siktet mel og bakepulver, og rør det inn i eggedosisen vekselsvis med matfløten. Rør til slutt inn det avkjølte, brune smøret: Hell røren over i formen. Fordel vaniljekremen jevnt utover røren.

Skrell og rens eplene for kjernehus. Skjær eplene i smale båter. Vend eplebåtene i kanel og en desiliter sukker. Legg eplebåtene tett i tett i formen. Skjær det kalde smøret i tynne skiver med en ostehøvel, og fordel smøret over eplene. Dryss til slutt over perlesukker, og stek kaken midt i ovnen i cirka en time.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen»/NRK P1+