Laster innhold, vennligst vent..
Eplekake uten deig

Lise Finckenhagens eplekake er en klassiker fra restauranten Bagatelle, hvor Finckenhagen jobbet i flere år.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Eplekake – uten deig (glutenfri)

Denne eplekaken – som ikke inneholder hvetemel – er tidkrevende, men enkel å lage.

Slik gjør du

Smelt 500 gram sukker til karamell. Kle en liten langpanne, cirka 20x30 centimeter (eller en brødform), med karamellen. Pass på at sidene er godt dekket. Bland resten av sukkeret sammen med revet appelsinskall.

Skrell eplene og fjerne kjernehusene.

Skjær eplene i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin. Legg epleskivene taksteinsvis på langs i bunnen av formen til bunnen er dekket. Dryss over litt appelsinsukker.

Legg neste lag epleskiver på tvers, og så på langs igjen. Dryss litt sukker mellom hvert lag. Fortsett slik til du har brukt opp alle epleskivene. Det er bare fint hvis det «bygger» over kanten på formen. Epleskivene vil uansett synke sammen under steking.

Dekk formen godt med aluminiumsfolie og bak kaken i ovn ved 140 °C i cirka tre timer. Sjekk med en kakepinne, den skal gli lett igjennom.

Sett kaken til avkjøling. Når den er kald settes den i kjøleskap, helst natten over. Hvelv den ut på et fat eller lignende, og skjær den i jevne stykker. Hvis du dypper formen i litt varmt vann så slipper kaken lettere. Serveres med myk krem eller is.

Tips

Denne kaken er tidkrevende, men enkel å lage. Den holder seg godt flere dager i kjøleskapet, men bør da oppbevares i formen.

Ved servering kan det være godt med et lite sprøtt dryss. Smuldredeig som du drysser utover et bakepapir og steker kan være et alternativ. Eller rett og slett knuste mandelkjeks eller lignende.

Vil du ha flere oppskrifter på eplekake? Prøv enkel eplekake, enkel epleterte med butterdeig, eplekake med vaniljefyll og nøtter fra Lise Finckenhagen eller den franske klassikeren tarte Tatin.

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen