Laster innhold, vennligst vent..
Eplebombe med karamellblomster

Sett de tinte, men kalde eplefromasjene på dype tallerkener. Hell karamellsaus over og trykk karamellblomstene litt ned i fromasjen.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Eplebombe med karamellblomster

Mette Blomsterberg har noen fine former som hun lager karamellblomster med. Nå benytter hun anledningen til å vise de fine blomstene som pynter desserten. Men eplefromasjen blir like god uten de avanserte blomstene.

Slik gjør du

Eplemos

Skrell eplene, skjær dem i fire og fjern kjernehusene. Hver eplebåt kuttes i små biter og has i en liten gryte. Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv. Vaniljefrøene og 1 ts sukker knuses sammen på bordet med en palettkniv, slik at frøene går fra hverandre.

Vaniljesukker, vann, sitronsaft og resten av sukkeret has i gryten med eplebiter. Dette kokes under lokk til eplene er godt kokt. Bland med en stavmikser, men bare noen få sekunder. Mosen avkjøles lett.

Havreknas

Sukkeret smeltes til gyllen karamell i en panne. Tilsett havregryn, vend rundt og la det riste lett et par sekunder. Havrekaramellen has over på et stykke bakepapir. Avkjøles ved romtemperatur. (Hvis havreknaset skal brukes neste dag, oppbevares det i tett boks på bakepapir!)

Eplefromasj

Gelatinen legges i bløt i en halv liter vann i en halv time. Eplemosen varmes opp igjen til ca. 45 °C. Vri vannet ut av gelatinen og tilsett gelatinen direkte i den varme eplemosen. Rør til gelatinen har smeltet. Den kalde kremen piskes lett. Eggehviten piskes stiv, men ikke så den blir humpete. Halvparten av den lett piskede kremen piskes inn i den varme eplemosen. Eplekremen has i resten av den lettpiskede kremen. Tilsett stivpisket eggehvite.

Det hele vendes forsiktig sammen til en jevn fromasj. Fyll halvkuleformene 3/4 med fromasj. Legg litt havreknas i midten og fyll på med fromasj som lokk, slik at havreknaset er gjemt inni fromasjen.

Fromasjen fryses i minst 4 timer, men gjerne også til neste dag. (Husk at de skal serveres kalde, men helt tinte!)

Kald karamellsaus

Sukkeret smeltes til gyllen karamell i en gryte. Ha i kremfløte og slå av varmen. Det vil boble opp, så vær oppmerksom. Vent noen minutter og sett på varmen igjen og la sausen "småkoke" et par minutter. Sil sausen. Dekk med plastfolie og la karamellsausen bli helt avkjølt i kjøleskap. (Hvis du synes sausen blir for tynn, kan du eventuelt tilsette ½ dl lettpisket krem for å tykne den litt.)

Klar karamell til blomster

Kjele, visp, termometer og en bakepensel må gjøres helt rene!

Sukker, vann og glukose has i kjelen. Rør med en spiseskje til alt sukkeret er oppløst. Sett på høy varme. Hold på den høye varmen til det virkelig koker og slå så ned til middels varme. Fyll kaldt vann i en bolle og vask kjelens sider med pensel dyppet i rent kaldt vann. Dette gjøres for å unngå at sukkeret krystalliseres og til slutt ødelegger karamellen. Det vaskes ned åtte til ti ganger mens sukkeret koker, ikke mer.

Når karamellen begynner å tykne (husk den blir aldri gyllen) stikkes termometeret i. Temperaturen skal være 152-153 °C. Ta kjelen fra varmen og plasser den på et brettet håndkle eller en gryteklut. Karamellen skal brukes så snart den slutter å boble, og nå skal det arbeides raskt. Blomsterformene skal være lagt i isvann i forveien. Tilsett isvannet to dråper nøytral olje. Formene dyppes raskt i karamellen. Vent 2 - 3 - 4 sekunder og slipp den frie blomsten med en liten skarp kniv. Sett blomstene to og to sammen på bakepapir. De må gjerne vokse sammen. Fortsett til karamellen "dør" (blir grumsete og grynete, da er det slutt og den kan ikke brukes mer ...) Rull små kuler av marsipan og sett dem som knopper i blomstene.

Servering

Sett tinte men kalde eplefromasjer på seks fine dype tallerkener. Hell karamellsaus over halvkulene og på bunnen av tallerkenene. Trykk karamellblomstene lett ned i fromasjen og server umiddelbart.

Alternativt kan jo eplefromasjen pyntes med friske bær, hvis blomstene blir for stor utfordring ...

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv, DR