Slik gjør du
Varm ovnen til 200 grader.
Smelt sukkeret til lys gyllen karamell. Rør inn fløten og la det småkoke til en tykk og jevn karamellsaus, cirka 3 minutter under omrøring. Sett karamellsausen til side så lenge.
Skrell og skjær eplene i båter. Skjær vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene. Smelt smøret i en stor stekepanne. Tilsett eplene, vaniljestang og vaniljefrø. Stek eplene lett gylne. Bland inn karamellsausen. Gi det hele et skikkelig oppkok, og hell alt over i en ildfast form, cirka 20 x30 cm.
Lag toppingen. Bland mel, bakepulver, sukker, mandelmel, smør, ingefær, kanel og salt i hurtigmikser. Kjør alt raskt sammen til det samler seg til en deig, og bland inn skivede mandler.
Fordel toppingen jevnt over karamelleplene. Bak epleformen midt i ovnen i cirka 30 minutter, eller til toppingen er gyllen og stekt.
Serveres helst varm eller lun, med en god klatt crème fraîche.