Eple og karamellform med mandeltopping

Epler, karamell og sprøtt lokk med mandler.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Eple og karamellform med mandeltopping

Når eplene blir stekt i smør og karamellsaus må det jo bli godt. Med et sprøtt lokk som smaker av ingefær og kanel er desserten fullkommen. Oppskrift fra Lise Finckenhagen.

Slik gjør du

Varm ovnen til 200 grader.

Smelt sukkeret til lys gyllen karamell. Rør inn fløten og la det småkoke til en tykk og jevn karamellsaus, cirka 3 minutter under omrøring. Sett karamellsausen til side så lenge.

Skrell og skjær eplene i båter. Skjær vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene. Smelt smøret i en stor stekepanne. Tilsett eplene, vaniljestang og vaniljefrø. Stek eplene lett gylne. Bland inn karamellsausen. Gi det hele et skikkelig oppkok, og hell alt over i en ildfast form, cirka 20 x30 cm.

Lag toppingen. Bland mel, bakepulver, sukker, mandelmel, smør, ingefær, kanel og salt i hurtigmikser. Kjør alt raskt sammen til det samler seg til en deig, og bland inn skivede mandler.

Fordel toppingen jevnt over karamelleplene. Bak epleformen midt i ovnen i cirka 30 minutter, eller til toppingen er gyllen og stekt.

Serveres helst varm eller lun, med en god klatt crème fraîche.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+