Eple med lakrissaus og karamelisert havre

Spennende smaker og en imponerende dessert når du kombinerer lakris, eple og karamelliserte havregryn.

Foto: Marika Hill / Five Corners Production

Eple med lakrissaus og karamellisert havre

Filip Langhoffs kokte eple med lakrissaus og karamellisert havre er en nydelig dessert med flere spennende smaker.

Slik gjør du

Vaniljesaus

Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestang. Hell blandingen over eggeplommene, litt om gangen mens du visper. Hell deretter blandingen tilbake i gryten.

Varm sausen opp til 85 grader under stadig omrøring. Sil sausen og server sammen med eplene.

Eple

Skrell eplene og ta ut kjernene. Kok opp sukker til det karamelliseres lett. Hell i hvitvin og litt sitronsaft sammen med 3–4 sitronskiver.

Kok eplene på svak varme under lokk til de er al dente. Rull de kokte eplene i sukker og karamelliser dem i ovnen med grillfunksjon eller med en gassbrenner.

Lakrissaus

Bruk gjerne spelt- eller emmerlakris dersom du får tak i dem, hvis ikke en annen god variant. Kok opp vannet og bland i lakris. Kok på svak varme til all lakrisen har løst seg opp. Sil og hold sausen varm.

Karamelliserte havregryn

Stek havregrynene i smør. Tilsett sukkeret og rør om til alt sukker har blitt karamellisert. Smak til med limesaft og en klype salt.

Servering

Legg lakrissausen i bunnen av en skål. Plasser det kokte eple oppå. Hell vaniljesausen over (eller hell i en sirkel rundt eplet) og strø over karamelliserte havregryn.

Kilde: FILIP LANGHOFF I TV-SERIEN FRÅ JORD TIL BORD/YLE