Hopp til innhold
Roastbiff

Engelsk roastbiff servert med yorkshirepudding, stekte poteter og glaserte gulrøtter.

Foto: DR

Engelsk roastbiff

Steken skal hvile før du skjærer i den. Og brødrene Price i TV-serien Munter mat har gode råd om hvor lenge den skal stekes. Oppskrift på tilbehøret finner du nederst.

Slik gjør du

Smør kjøttet inn med smør og dryss på det brunede melet, sennepspulver og pepper. Legg oppskårne suppegrønnsaker i langpannen. Legg kjøttet på en rist over langpannen. Brun alt i en varm ovn i ca. 15 minutter. Skru deretter ned varmen til ca. 170 °C.

Hell fettet, som kan ha smeltet, ut av langpannen og ta vare på det. Ha i rødvin og buljong i langpannen og sett steken tilbake i ovnen.

Hvor lang tid kjøttet trenger, avhenger av hvordan du vil ha det. Som en tommelfingerregel kan beregnes fra 15 til 20 minutter pr. halvkilo, hvis du ønsker kjøttet blodig, 20-25 minutter pr .halvkilo, hvis det skal være lyserødt, som de fleste vel foretrekker det, og til slutt ca. 30 minutter pr. halvkilo hvis det skal være gjennomstekt, men det er synd for så godt oksekjøtt.

Når kjøttet er ferdigstekt, skal steken hvile i minst ½ time dekket med folie før du begynner å skjære i den. Jeg leste for en tid siden i et blad om matlaging, at det er en myte at du bør la kjøttet hvile. Men det er det ikke. Alle som har forsøkt å skjære i varmt kjøtt som kommer rett fra ovnen, kan skrive under på det.

Kok ut langpannen med litt ekstra buljong og sørg for å skrape bunnen godt. Sjyen fra langpannen skummes av og siles. Den blandes med sjyen fra steken og kokes inn. Smak sausen til med salt og pepper og montér den med litt smør.

Tips

Oppskrift på yorkshirepudding, glaserte gulrøtter og poteter finner du her: Yorkshirepudding

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR