Grytestek er blant det enkleste du kan lage. Steken passer seg selv i gryta og kraften blir en førsteklasses saus. Du er heller ikke avhengig av stekeovn - en fulltreffer på hytta!
Spansk grytestek
Dette trenger du:
1 stk. utbenet surret lammestek (ca. 1.5 kg)
2 ss olje
1 stk. løk
3 båt hakket hvitløk
1 ts salt
1 ss paprikapulver
1 ts chilipulver
3 ss hakket frisk rosmarin
3 ss hakket frisk mynte
2 stk. rød paprika i biter
3 dl hvitvin
5 dl hønsebuljong (utblandet)
Slik gjør du:
Denne spanske lammegryten vil garantert falle i smak (Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt)
Bruk en stor gryte. La løk og hvitløk surre i olje 1 minutt. Legg steken i gryta og brun den fint rundt det hele. Stikk et steketermometer i midten av steken. Ha krydder, urter og paprika i gryta og la det surre et par minutter. Slå over hvitvin og buljong til det rekker midt på steken. Kok opp.
La steken trekke under lokk like under kokepunktet i 1-1 1/2 t. Når steketermometeret viser 68 °C, er steken lyserosa. Ved 72 °C er den gjennomstekt.
Ta steken ut av gryta.
La den hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp. La sausen koke uten lokk. Ønsker du tykkere saus, jevner du med 1 ss maisennamel utrørt i 2 ss vann.
Serveres med stekte poteter på spyd.
Hvis du ikke har friske urter, kan du erstatte med tørkede. Gå da ned på mengden til 1/3.
Lammegryte med rotgrønnsaker
(4 porsjoner)
1 kg lammekjøtt med bein
2 løk
1 rød løk
2 gulrøtter
1 sellerirot
2 ss smør
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
3 ts timian
3 dl hvitvin
2 dl vann
Steketemp: 200°C
Steketid: 1 1/2 time
Slik gjør du:
1. Varm stekeovnen til 200°C. Skjær grønnsakene i biter og fres dem gylne i smør i en jerngryte. Ta dem opp og legg til side. Brun kjøttskivene.
2. Legg grønnsakene tilbake, hell på vann og hvitvin, tilsett salt, pepper og timian. Kok opp.
3. Legg på lokk og sett hele gryta i stekeovnen. La stå 1 1/2 time til alt er mørt.
Servér med salat og poteter.
Denne retten passer perfekt på hytta, du trenger ikke ovn (Foto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for kjøtt)