Hopp til innhold

En dag for vafler

25. mars er vaffeldagen. Vi er i skillet mellom vinter og vår og det er ni måneder til jul. Gled dine medmennesker med varme vafler, rømme, syltetøy og brunost.

Vaffelsteking

De første elektriske vaffeljernene kom i 1911. Med dobbelt vaffeljern går det dobbelt så fort.

Foto: Ellinor Hansen / NRK

Vafler
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK
Med vaffelhjerter i blikket
Foto: Berit Keilen / NRK

I Sverige er det en sammenheng mellom Jesu fødsel og vafler. Som sagt er det ni månder til jul. Det var da engelen kom til Maria og sa at hun skulle føde Guds sønn. Denne dagen kalles Marias bebudelsesdag eller vårfrudagen, som har blitt forvrengt til våffeldagen. Den feires hvert år den 25. mars.

Vaffelhjerter

Vaffeldagen markeres i flere land og har også spredd seg til Norge. Men vaflene har jo vært vanlige i lang tid. De norske vaflene er tynne og som oftest stekt på jern med hjerteform. Men de første vaflene i Europa var firkantete, sånn som belgiske vafler er fortsatt.

Oppskrift:

De beste vaflene

De norske sjømannskirkene er kjent for sine vafler. Det å komme til et norsk sted i utlandet og bli møtt med hjerteformet vennlighet kan være balsam for sjelen. Det arrangeres konkurranser om hvem som har de beste og i 2010 var det New York som vant .

Video Andreas Myhrvold lager grove vafler på bål

Andreas Myhrvold tar vaffelrøren med seg på tur og steker vaflene i stekepannen.

Oppskrift: