Grytebrød

Brødet stekes i støpejernsgryte på høy varme i stekeovnen.

Foto: NRK

Eltefritt grytebrød

Kjærlighet og god tid er viktig for det gode brødet, sier kokk Reneé Fagerhøi. Grytebrødet er eltefritt og skal heve i tolv timer. Det stekes i jerngryte på sterk varme.

Slik gjør du

Rør sammen alle ingrediensene i en bakebolle. Det skal bli en slapp, suppeaktig deig. Dekk bollen med plast eller kjøkkenhåndkle og la stå natten over, cirka tolv timer.

Sett ovnen på 250 °C, sett en støpejernsgryte inn i ovnen, og la den varme seg opp til samme temperatur som ovnen.

Mens kjele og ovn varmer seg opp, ha godt med mel på benken og legg deigen oppå melet. Pakk deigen godt sammen, ta den varme kjelen ut av ovnen. Husk at den er kjempevarm, vær forsiktig.

Strø litt rugmel i bunnen av kjelen, og legg i deigen. Sett på lokket. Stek brødet i 30 minutter med lokk. Fjern lokket og stek i 15-20 minutter uten lokk.

Brødet skal ha gyllen og sprø skorpe når det er ferdig. Avkjøl på rist.

Kilde: Reneé Fagerhøi i radioprogrammet Brønsj, NRK P1.