NRK Meny
Elgfilet med bakte beter og nypoteter

Stekt elgfilet med bakte rødbeter, estragonmajones, hasselnøtter, kokte poteter, løk med trøffelskum, sopp med sennepsfrø og marsalasjy.

Foto: Eva Robild / SVT

Elgfilet med bakte beter og nypoteter

Elgfilet er luksusmat, og hva passer bedre i et svensk hagebryllup enn akkurat det? I TV-serien Hygge i hagen serveres elgfileten med poteter og rødbeter fra egen produksjon, sesongens sopp og en god saus.

Slik gjør du

Elgfilet

Skjær kjøttet fritt for alle sener. Ha på salt og pepper. Brun kjøttet raskt i litt smør og stek ferdig i ovnen på lav temperatur, 110 grader, til indre temperatur er 56 grader.

La kjøttet hvile minst fem minutter før det skjæres opp og serveres.

Bakte beter og estragonmajones med hasselnøtter

Vask betene nøye, men ikke skrell dem. Gni betene med olivenolje og litt salt. Bak betene i ovnen på 200 grader i omkring 30 - 40 minutter.

Rist hasselnøttene samtidig i cirka 10 minutter, eller til de har fått fin lysebrun farge.

Legg egget i kokende vann og la det koke i eksakt 3 minutter. Avkjøl egget og knekk det i en liten bolle. Ha med hviten. Bland sammen dijonsennep, finhakket estragon, eddik og salt. Bruk stavmikser. Tilsett oljen i en jevn stråle mens du visper uavbrutt med stavmikseren. Hvis det blir for tykt, tilsettes litt kaldt vann.

Server betene varme med klatter av estragonmajones og ristede hasselnøtter.

Myk løk med trøffelskum

Skrell løken og del den en gang på langs. Ha løken i en ildfast form med skjæreflaten opp. Legg på klatter med smør. Ha på litt salt. Bak løken i ovnen på 200 grader til de er gylne på fargen. La løken avkjøles noe, og del den så blad for blad.

Kok opp kyllingbuljongen og tilsett den kalde melken. Ta gryten av komfyren. Tilsett trøffelolje og visp opp et sjenerøst skum ved hjelp av stavmikser.

Hell godt med trøffelskum over løken. Serveres straks.

Stekte kantareller med syltede sennepsfrø

Rens kantarellene og stek dem i smør og litt salt til de har fått fin farge.

Dryss over pepper og strø over litt syltede sennepsfrø. Serveres med sennepsurt og rucola.

Syltede sennepsfrø

Kok opp vann, eddik og sukker sammen med sennepsfrøene. Hell den varme blandingen i steriliserte, tette glass og avkjøl. Oppbevares i kjøleskap. Uåpnet glass holder i opp til et år. Åpnet glass bør brukes innen en måned.

Mørk marsalasjy

Skrell rotfruktene, men ikke løken. Skjær alt i grove biter.

Rist kyllingskrogene i ovnen på 170 grader sammen med alle grønnsakene og tomatpureen til det har fått en fin, mørk gyllenbrun farge.

Ha alt i en gryte og fyll på med vann til alt er dekket. Tilsett krydderne. Kok i cirka 6 timer og skum av innimellom.

Sil sjyen over i en ny gryte gjennom en finmasket sil. Kok sjyen ned til cirka 1/5 del av mengden.

Imens koker du en balsamicoreduksjon ved å koke sammen balsamicoeddik og sukker i en liten gryte til det blir som sirup i konsistensen.

Tilsett marsalavin og balsamicoreduksjon i sjyen. Fortsett å koke til sausen har rett konsistens. Smak til med salt.

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Hygge i hagen/SVT