NRK Meny
Elgbiff med tyttebærsmør

Elgbiff servert med tyttebærsmør, kremet sopp, kokte poteter og stekte rosenkål.

Foto: Lise Finckenhagen

Elgbiff med tyttebærsmør

Når man serverer biff fra skogens konge, elgen, passer det godt med sopp og tyttebær som tilbehør. Denne gangen har Lise Finckenhagen blandet tyttebærene i smøret.

Slik gjør du

Tyttebærsmør

Rør sammen smør, tyttebær, timian og einebær. Smak smøret til med salt og kvernet pepper. Lag en pølse av smøret ved hjelp av bakepapir eller plastfilm. Oppbevar smøret i kjøleskapet frem til servering.

Kremet sopp

Skjær løken i tynne kløfter eller skiver. Stek soppen i en stor, varm stekepanne med litt olje. Tilsett løk og en god skje smør. Stek videre til løken er gyllen og mør, rør jevnlig. Tilsett fløte, og la det koke til blandingen tykner. Smak til med salt og pepper, og bland inn persille rett før servering.

Elgbiff

Krydre biffene godt med salt og pepper. Varm en stekepanne med litt olje. Brun biffene godt på alle sider. Senk temperaturen, og legg en god skje smør i pannen sammen med frisk timian og knust hvitløk. Stek biffene videre i cirka tre minutter på hver side, litt avhengig av tykkelsen på biffene. Løft biffene over på en tallerken så lenge, og slå over stekefettet fra pannen. La biffene hvile fem til ti minutter før servering.

Servering

Server biffene med en god skive tyttebærsmør, kremet sopp og grønnsaker etter ønske.

Tips

  • Stekt eller dampet rosenkål og gode poteter passer godt til denne retten.
  • Dryss gjerne over noen friske tyttebær eller rips for farge og friskhet.
  • Tyttebærsmøret er også godt som tilbehør til spekemat, eller servert ved siden av ferskt surdeigsbrød.

Lise Finckenhagen har også oppskrift på langtidsstekt entrecôte av elg med rødvinssaus og viltgryte med sopp, fløte- og rødvinssaus. Den siste serveres med en puré av selleri og eple.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+