Bilder fra TV-serien «Fra loft og kjeller»
Kokken har tatt turen til Luksefjell i Telemark.
- Vannet har vært brukt som spisskammer i alle år. Det var derfor liten tvil om at jeg ville sette garn for å kunne by på einerbærgravet fjellaure, sier kokken fra TV-serien «Fra loft og kjeller».
På hodet i vannet
- Jeg lånte båten og fikk satt ut fire garn. Dette gikk bra men langt verre ble det da garna skulle opp igjen. I de tre første garna var det massevis av fisk og da det i det fjerde garnet også var fisk allerede ytterst i enden ble jeg nok for ivrig, - tok overbalanse - og havnet i vannet.
- Heldigvis hadde jeg husket redningsvest, så etter hvert fikk jeg karret meg om bord i båten igjen.
Etter en times tid med klestørk var det så ut igjen for å plukke einerbær. Dette vokser i massevis rundt Hoppestul så denne jobben var fort gjort.
Einerbærgravet fjellørret er en matrett som har lange tradisjoner mange steder i landet, ikke minst fordi det er enkelt å få tak i råvarer og maten er serveringsklar allerede etter vel ett døgn.
Einerbærgravet fjellørret. Foto: NRK
Oppskrift til fire porsjoner
800 gram beinfri ørretfilet med skinn
1 1/2 ts grovknust pepper
20 gram grovknuste einerbær
30 gram salt
30 gram sukker
Legg filetene på en bakk (fat) med skinnsiden ned. Dryss filetene med pepper. Bland saltet og sukkeret sammen og dryss blandingen jevnt over fisken. Tilslutt fordeler du de knuste einerbærene over filetene.
La fisken så ligge i romtemperatur i en times tid til det har dannet seg lake. Snu nå filetene slik at skinnsiden vender opp. Dekk bakken med plastfolie og sett den i kjøleskap i ett til ett og ett halvt døgn før den serveres.
Fisken holder seg i 3 – 4 døgn i kjøleskap.
Server fisken med sennepssaus og for eksempel ristet loff og smør. Du kan og servere fisken med for eksempel kokte nypoteter eller stuede poteter.
OPPSKRIFT SENNEPSSAUS – 4 PORSJONER
2 ss fransk sennep
1 eggeplomme
1 dl. olje
1 ss seterrømme
2 ss finhakket dill
Salt, pepper og sukker
Bland sennep og eggeplomme og visp inn oljen litt etter litt som til en majones. Tilsett rømme og dill. Smak til med salt, pepper og sukker.
Oppbevart i kjøleskap er sausen holdbar en ukes tid.
NRK1: Fra loft og kjeller; 5. april 2005 kl. 19:55