Eggekake med hjemmerøykt sild
Foto: Fra TV-serien Munter mat - egnsretter / DR

Eggekake med hjemmerøykt sild

Vanligvis lages eggekake med bacon. Brødrene Price lager eggekake i Kerteminde på Fyn. Da blir det eggekake med røykt sild.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Silden renses. Silden, med hode og hale, saltes i cirka tre timer. Skyll silden etterpå, og tørk dem innvendig og utvendig med kjøkkenpapir. La dem lufttørke på et kjølig sted, enten på en bakerist, eller heng dem opp, til skinnet er helt tørt. Hvis man tørker dem utendørs må de dekkes med fluenett.

Røyk silden en times tid i kulegrillen ved indirekte varme med fuktige røykespon drysset over glødende trekull. Temperaturen skal ligge mellom 70 og 80 grader. Silden skal bli flott og gyllen. Hvis den ikke er blitt det, så gi den litt mer tid.

Fileter den lunkne, nyrøykte silden.

Pisk eggene sammen med salt og pepper. Hell dem i en panne, hvor det først er smeltet en god klatt smør. Skru ned varmen. Når eggemassen har satt seg litt, legges de røykte sildefiletene på. Man skal ikke være gnien. Når eggemassen har stivnet, drysses det over rikelig med finhakket gressløk.

Server eggekaken med grovt rugbrød og kaldt smør. Dessuten en kald øl og en snaps.

Kilde: Fra TV-serien Munter mat - egnsretter/DR