NRK Meny
Normal

Egg, lam og sjokolade til påske

Hva forbinder du med mat og påske? Kanskje er det påskeegg, både de med den gule fine plommen og de av sjokolade og marsipan? Appelsinen på tur eller den gode middagen med lam? Her får du NRK Mats gode forslag til hva du kan servere i påsken.

Video Kjartan Skjelde steker lammelår

Kjartan Skjelde bruker utbeinet lammelår, det gjør det enklere å få kjøttet jevnt stekt. Se oppskriften på helstekt lammelår under Påskemiddag.

Gresk påskebrød

Gresk påskebrød med egg.

Foto: www.brodogkorn.no

Hvor skal du lage mat i påsken? Enten det blir hjemme, på hytta eller et annet sted så er det helt sikkert at noen må lage mat. Her får du gode tips til de enkle og de litt mer avanserte rettene til alle måltidene i påsken. Velg deg din egen favoritt, og bruk denne anledingen til å lage noe du ikke har laget før!

Påskefrokosten

Påskeegg

Hanne Frostas påskeegg.

Foto: Bård Skrede Johannessen / NRK

Egg er en selvfølge til den gode frokosten i påsken. Kanskje du skal gjøre en liten vri og bake det inn i brødet? Til frokosten første påskedag skal det kanskje være litt ekstra, og da får du gode tips fra Hanne Frosta til egg med fine farger og mønster.

Påsketuren

Turgryte med lam og sopp

Lise Finckenhagens turgryte med lam og sopp.

Foto: Morten Jødal / NRK

Fridager og god tid. Enten du bare er hjemme eller har reist til hytta på fjellet eller ved sjøen så er det godt å komme seg ut på tur. Ta med utstyret til å lage mat ute og lag en god turgryte med lam og sopp. Eller legg en termos med god drikke og en matpakke med litt ekstra i sekken.

Påskelunsjen

Vårsalat med lammefilet og urteaioli med kapers

Vårsalat med lammefilet og urteaioli.

Foto: Peter Tullberg / SVT

Hvorfor ikke gjøre litt mer ut av måltidet midt på dagen og invitere noen gjester til lunsj? Det kan dekkes på med brød og godt pålegg, serveres en salat med restene av pinnekjøtt eller lages en vårsalat med lammefilet.

Påskemiddagen

Laks med agurk og eple

Lun laks med eple, agurk og pepperrot.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Maten skal varieres og i påsken kan vi lage middag av lam, laks og kylling i flere varianter. Kjartan Skjelde viser deg hvordan du beiner ut låret og steker det i videoen øverst her. Det er ikke bare til jul det smaker godt med pinnekjøtt. Det er mat som ikke har så mange ingredienser og enkelt tilbehør. Men lammet kan også bli til en mer krydret opplevelse i en gryterett. Laksen kan kokes i plast, sous vide, eller bakes i stekeovnen.

Påskedesserten

Clementinsorbet

Du kan bruke både appelsiner og clementiner i sorbeten.

Foto: fra TV-programmet Kvelden før Kvelden / NRK

Desserten skal være en spennende avslutning på et godt måltid. Det søte gjør at vi fordøyer maten bedre. Bruk appelsiner eller clementiner i desserten eller lag en liten mørk sjokoladedessert som serveres i eggeglass.

Påskekaken

Suksessterte

Når den gule kremen kommer på blir det en skikkelig påskekake.

Foto: Tone G. Johannesen

Det blir kanskje ikke så mye kake ellers i året, men i påsken kan vi unne oss litt ekstra til kaffen. Når påskeaften skal feires kan det vel ikke gjøres bedre enn med en gul påskekake fra Lise Finckenhagen. Eller kanskje en kake som lettere kan tas med på tur, som Florences appelsinkake.