Laster innhold, vennligst vent..
Dyrlegens nattmat

Dyrlegens nattmat er en dansk smørbrødklassiker.

Foto: DR

Dyrlegens nattmat

Dyrlegens nattmat er et klassisk dansk smørbrød med leverpostei, salt kjøtt og aspik. Prøv brødrenes Prices oppskrift, der alle elementer selvfølgelig lages fra bunnen.

Slik gjør du

Salt kjøtt

Bland alle ingrediensene til laken. Rør til salt og sukker er helt oppløst. Laken er kald – husk det. Den skal ikke varmes før under tilberedningen flere dager senere. Først skal kjøttet trekke i laken. Alt etter hva du legger kjøttet i, så er cirka 2 liter lake nok. Legg lårtungen i en beholder med lokk, gjerne en plastbolle. Hell laken over kjøttet og la det trekke tre dager i kjøleskap.

Ta kjøttet ut av laken. Nå skal det kokes. Det foregår i halvt krydder-saltlake som kjøttet har ligget i og halvt vann. Kok kjøttet i en time. Skru av varmen, så skal kjøttet bare stå i laken til det er helt kaldt. Ta kjøttet opp og pakk det i plastfolie, la det ligge i kjøleskap. Kjøttet kan holde seg i kjøleskap i 8–10 dager. Det kan også fryses. Ved servering skjæres det i så tynne skiver som mulig.

Leverpostei

Hvis dyrlegen er ekstra fin på det kan det blandes en skvett konjakk i leverposteiblandingen før den stekes som leverpostei.

Aspik

Følg vår oppskrift på kalvefond. Det er en langsom prosess, men den gir en helt annen aspik. Eller kjøp en god, ferdig fond og kok den inn litt til. Tilsett litt gelatin mens den fortsatt er flytende, cirka 7 blader per liter. Hvis fonden er laget på rette måten, vil det være gelatin nok til at den stivner med relativt lite gelatin.

Dyrlegens nattmat

Smør rugbrødstykket med krydderfett, så et tykt lag leverpostei – eller tynne skiver leverpostei. Så aspiken – pene skiver aspik – oppå leverposteien. Så skiver salt kjøtt. Pynt med tynne skiver rødløk og karse, gjerne blomkarse, hvis det skal være litt moderne-nordisk og fancy. Ellers bare gammeldags karse.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien Munter mat (Spise med Price)/DR