NRK Meny
Dronning Mauds fromasj

Dronning Mauds fromasj er festdessert med lange tradisjoner.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Dronning Mauds fromasj

Kongelig dessert med sjokolade, krem og eggedosis. Dronning Mauds fromasj kalles også dronning Mauds pudding eller haugesundsdessert.

Slik gjør du

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.
Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis.
Visp fløten til myk krem og vend kremen inn i eggedosisen.
Kok opp vannet i en liten kasserolle. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og løs dem opp i det varme vannet.
Rør portvinen inn i gelatinen og vend gelatinblandingen raskt inn i eggekremen.

Fyll blandingen og revet sjokolade lagvis i en stor bolle eller i pene glass. Avslutt med sjokolade.
La fromasjen stivne i kjøleskapet før servering.

Tips

Dronning Mauds pudding eller Dronning Mauds fromasj (også kalt Haugesundsdessert) består hovedsakelig av krem, eggedosis og sjokolade. Desserten het opprinnelig Haugesundsdessert, siden det er der den opprinnelig stammer fra. Den ble laget av en lokal kokk til Dronning Maud og Kong Haakons besøk i byen under kroningsferden i 1906, og den ble så populær at den har fått navnet sitt fra det besøket. Desserten er svært vanlig på Haugalandet.
(Kilde: Wikipedia)

Se også: Alle oppskriftene fra Lise Finckenhagen

Flere oppskrifter: Oppskriftene fra «Kvelden før kvelden»

Kilde: Lise Finckenhagen i Kvelden før kvelden i 2009