Fra oktober til mars er det fugu-sesong i Japan. Denne fisken er regnet for å være fiskenes konge i blant japanerne, og de går veldig langt i å få nyte denne retten... av og til for langt.
Fugu er svært giftig, og man kan risikere å dø hvis retten ikke tilberedes ordentlig. Det finnes gift (tetraodontoxin) i fiskens lever og i eggstokkene, noe som resulterer i flere dødsfall hvert år.
Fuguen svelger vann og blåser seg opp for å skremme bort evt. fiender eller jegere.
Derfor er det kun kokker med et spesielt sertifikat som kan tilberede denne fisken.
Dyr delikatesse
Skulle ikke giften skremme folk fra å spise fisken, bør ihvertfall prisen gjøre det. Man regner med at det koster rundt tusen kroner for en fugu-middag i Japan.
Men skulle man først bestille fisken på restaurant og få den tilberedt av en kyndig kokk, serveres den som oftest fersk og spises rått. Den kan også kokes eller grilles, men da i svært kort tid.
Kunst
Fugu, fint dandert på tallerkenen.
Fugu serveres som regel lekkert dandert på tallerkenen, da ofte formet som Japans nasjonalfugl, tranen.
For ordens skyld, kan vi fortelle at denne fisken ikke serveres i Norge.
Vil du lese mer om annen skummel mat, eller annen sjømat, kan du se på Monstermat-og sjømatlenkene under.