NRK Meny

Doro Wat - etiopisk kyllinggryte

Gryterett med kylling og mye godt krydder som spises med chapati, indisk brød.

Berbere, krydderblandingen som er viktig for denne oppskriften kan kjøpes i butikker. Eller du kan lage din egen krydderblanding. Oppskriften får du her.

Slik gjør du

Doro Wat
Del kyllingen i 8-10 biter. Legg bitene i en bolle og smak til med salt og sitronsaft. La kyllingen stå minst 30 minutter i kjøleskapet.

Skrell og hakk løk.

Rull kyllingbitene i mel og stek dem gylne.

Smelt smøret i en kjele og tilsett løk. La det frese noen minutter. Rør i tomatpuré og berbere og spe ut med vann.

Legg kyllingen i gryten og la det koke under lokk i 20-30 minutter. (Hvis sausen blir for tynn kan den tilsettes mel blandet med litt kaldt vann.) Skrell eggene og legg dem i gryten. Kok i 5 minutter til.


Berbere - krydderblanding
Bland alle krydderne. Varm oljen og stek krydderblandingen. Hell i vann og kok til det blir en tykk pasta. Oppbevar krydderpastaen i tett glass. Det er også mulig å lage en tørr blanding uten olje, vann og steking.


Chapati - indisk brød som også brukes i østafrikanske land
Ha melet i en bolle. Tilsett vann, litt etter litt, og kna det inn med hendene til en myk, litt klissete deig. Dekk deigen med et fuktig håndkle og la den hvile i en halv time.

La en stekepanne bli god og varm på middels varme. Det er viktig at det er veldig varmt. Forvarmingen hindrer brødet å bli hardt. Elt deigen i mellomtiden med melete hender og del den i 12 boller. Rull hver bolle på et godt melet bakebord til en kake på ca 20 cm i diameter. Dryss med mer mel hvis deigen ikke vil slippe.

Sett ned til lav varme under stekepannen. Ta opp kaken og klapp den mellom hendene så overflødig mel løsner. Legg brødet i stekepannen. Stek brødet i ca 1 minutt, til det begynner å bli brune flekker på undersiden. Snu brødet med en stekespade eller matpinsett og stek det ca. 1 minutt på andre siden.

Legg de ferske brødene sammen i en skål kledd med et rent håndkle og dekk dem med håndkleet slik at de holder på varmen.

Servering
Doro Wat spises ved å bryte biter av chapati og bruke dem som "bestikk". Brødbitene brukes til å plukke opp bitene av kylling og egg. Du tar altså tak rundt kyllingen med brødet.

I stedet for chapati kan du bruke kokt ris til denne gryteretten.

Tips

Grahamsmel kan erstattes med fullkornmel av hvete.

Flere oppskrifter: Hygge i Strömsö

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Strömsö, YLE