Laster innhold, vennligst vent..
Dolmer - fylte vinblader

Vinblader med fyll av kjøttdeig, løk og ris.

Foto: Fra tv-serien Anne får gjester / DR

Dolmer – fylte vinblader

Chadi Abdul-Karim lager sin mors oppskrift på dolmer – vinblader fylt med kjøtt, ris og krydder.

Slik gjør du

Vinbladene legges i bløt i kaldt vann i om lag 20 minutter. Dette gjøres for å trekke ut saltet.

Ha kjøttdeigen i en bolle. Tilsett olivenolje, løk, ris, salt og krydder, og bland alt godt sammen.

Lag små ruller av vinblader og kjøtt, ris og krydderfarsen. Legg ett og ett vinblad med den blanke siden ned, den ru siden opp. Skjær av den tykkeste delen av stilken. Legg litt farse (litt mindre enn ei teskje) på bladet. Fyller du dem for mye, går de i stykker under koking.

Brett kantene på bladet skrått innover mot fyllet, slik at «pakka» blir spiss. Rull bladet rundt fyllet nedenfra – begynn i den bredeste enden. Fortsett til de største og fineste bladene og all farsen er brukt opp.

Legg dolmene langs kanten av ei gryte eller en kjele. De minste vinbladene legger du i midten, slik at rullene holdes på plass. Fyll kjelen med vann til det dekker ruller og vinblader. Skjær tomatene i båter, og legg dem over der igjen.

Til slutt legger du en tallerken oppå ruller, vinblader og tomater, slik at alt presses litt sammen og holdes på plass. Kok opp, og la kjelen stå på svak varme i minst én time. Vinbladrullene kan koke i opptil tre timer.

Når rullene er ferdig kokt, tar du ut tallerkenen og heller av vannet. Rullene hvelves deretter direkte over på serveringsfat. Til slutt presser du sitronsaft over rullene.

Tips

Du kan også lage retten med grønnsaker, for eksempel poteter eller gulrøtter. Disse hakkes og legges over rullene. Hvis du legger et bein i kjelen sammen med rullene, får de enda bedre smak.

Kilde: Chadi Abdul-Karim / Anne Hjernøe i TV-programmet «Anne får gjester»