NRK Meny
Dillkjøtt av lammebog

Dillkjøtt med gulrøtter, tomater, neper og purre.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLe

Dillkjøtt av lammebog

Dillkjøtt er en herlig rett om den lages etter alle kunstens regler, sier kokk Paul Svensson. Denne oppskriften er en klassiker, men hvis du vil kan du variere den med å bytte grønnsaker etter sesong.

Slik gjør du

Skjær kjøttet i store terninger. Strø på salt og la det stå en time før det skal kokes.

Legg kjøttet i en stor gryte. Dekk kjøttet med vann og kok opp. Ta ut kjøttet og skyll ut av gryten. Dette gjøres for å få ut slaggprodukter fra kjøttet som kokes ut i den første kokingen. På denne måten får man frisk smak på kraften.

Legg kjøttet i gryten igjen og dekk med kaldt vann. Lag en krydderpose av en tøybit og en hyssingstump. Fyll krydderposen med dillfrø, laurbærblad og hvit pepper. Når krydderne ligger i en pose blir det lettere å fiske krydderne ut av gryten senere. Ha posen i gryten og la det koke i ca. 2 timer, skum av med en skje innimellom.

Skjær grønnsakene i grove biter. Kok gulrøttene, nepene og purren i en egen gryte i ca. 3-4 minutter. Avkjøl grønnsakene i kaldt vann.

Løft ut kjøttet og kok inn kraften til ønsket styrke, ca. 30 minutter. Tilsett fløte. Bland sammen hvetemel i smeltet smør mens du rører. Ha smørblandingen i fløtekraften. La sausen koke så du slipper hvetemelsmaken. Smak til med eddik og litt sukker.

Ta sausen av varmen og legg i dillkvister. Ikke kok dillen, da blir den beisk. La det stå en stund og sil vekk dillen når sausen skal serveres. Legg kjøtt og grønnsaker i sausen sammen med mye finhakket dill og server med pressede poteter.

Tips

Se også: Oppskriftene fra Strömsö

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE