Slik gjør du
Skjær kjøttet i store terninger. Strø på salt og la det stå en time før det skal kokes.
Legg kjøttet i en stor gryte. Dekk kjøttet med vann og kok opp. Ta ut kjøttet og skyll ut av gryten. Dette gjøres for å få ut slaggprodukter fra kjøttet som kokes ut i den første kokingen. På denne måten får man frisk smak på kraften.
Legg kjøttet i gryten igjen og dekk med kaldt vann. Lag en krydderpose av en tøybit og en hyssingstump. Fyll krydderposen med dillfrø, laurbærblad og hvit pepper. Når krydderne ligger i en pose blir det lettere å fiske krydderne ut av gryten senere. Ha posen i gryten og la det koke i ca. 2 timer, skum av med en skje innimellom.
Skjær grønnsakene i grove biter. Kok gulrøttene, nepene og purren i en egen gryte i ca. 3-4 minutter. Avkjøl grønnsakene i kaldt vann.
Løft ut kjøttet og kok inn kraften til ønsket styrke, ca. 30 minutter. Tilsett fløte. Bland sammen hvetemel i smeltet smør mens du rører. Ha smørblandingen i fløtekraften. La sausen koke så du slipper hvetemelsmaken. Smak til med eddik og litt sukker.
Ta sausen av varmen og legg i dillkvister. Ikke kok dillen, da blir den beisk. La det stå en stund og sil vekk dillen når sausen skal serveres. Legg kjøtt og grønnsaker i sausen sammen med mye finhakket dill og server med pressede poteter.
Tips
Se også: