Dhal på røde linser

Dhalen blir fyldig når den lages med kokosmelk.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Dhal på røde linser

Lise Finckenhagen har oppskriften på en enkel utgave av indisk linsestuing med kokosmelk. Vegetarmiddagen blir fyldig, kremaktig og metter godt. Ved siden av serveres en chutney med koriander og mynte.

Slik gjør du

Skyll linsene godt i rennende kaldt vann. Bløtlegg linsene i rikelig med kaldt vann i 30 minutter. Hell av vannet.

Skjær løken i tynne skiver. Riv eller finhakk hvitløken. Finhakk chilien. Grovhakk tomatene.

Bland linsene med kokosmelk og vann i en mellomstor kasserolle. Tilsett gurkemeie, kanel, garam masala, halvparten av løken, halvparten av hvitløken, ingefær og halvparten av chilien. Kok opp over middels høy varme. Senk temperaturen noe og la det hele småkoke videre til linsene er helt møre (cirka 45 minutter til en time). Rør godt i kasserollen med jevne mellomrom.

Varm smøret/oljen i en panne. Fres resten av løken, hvitløken og chilien til løken blir myk og gyllen. Tilsett spisskummen og korianderfrø underveis i fresingen. Ha i tomatene og fres videre i et par minutter til tomatene er myke. Rør til slutt inn nigellafrøene og bland alt inn i linsestuingen. Rør inn kokoskremen og smak til med salt og noen dråper limesaft.

Dhal serveres med koriander- og myntechutney, hakket frisk koriander, raita, lime, basmatiris og brød som nan, roti eller papadums.

Tips

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+