Laster innhold, vennligst vent..

Søtt, saftig og syrlig – sitrus i sesong

Fruktdiskene bugner av appelsiner, røde appelsiner og sitroner. Og det er det en klar grunn til; de er på sitt aller beste nå på vinterstid.

Tynne pannekaker med appelsin

Lise Finckenhagen bruker røde appelsiner når hun lager disse pannekakene.

Foto: Joakim Skavern / NRK

Ikke vent til påske med å sette appelsinene frem i fruktskålene, de er allerede på sitt beste. Det samme gjelder resten av sitrusfamilien, nå er tida for å spise både klementiner, røde appelsiner og sitroner.

Vi har samlet en rekke gode tips og oppskrifter til hva du kan bruke de saftige sitrusfruktene til, både salt, søtt og syrlig.

Vi begynner med saltmaten:

And passer veldig godt med appelsin. Når den fete fuglen i tillegg konfiteres så vil det syrlige i sitrusfrukten hjelpe til med å balansere retten.

Salater kan heves til et nytt nivå med litt sitrusfrukt. I disse rettene kan appelsinen gjerne erstattes av klementiner, eller røde appelsiner. Bruk det du har.

Flere salte retter:

Søtt, syndig og syrlig

Da bransjen begynte å markedsføre røde appelsiner i stedet for blodappelsiner i 2007 sies det at salget økte voldsomt. Og i dag finnes røde appelsiner i de aller fleste matbutikker når de er i sesong. Smaken ligner vanlig appelsin, men kan og minne litt om røde bær. Gode er de i alle fall, og de piffer opp både utseende og smak.

Også sitronene må få sin plass i solen. En av NRK Mats aller mest populære oppskrifter, Marco Pierre Whites sitronterte, er også en av de vanskeligste. På deres oppfordring tok dessertkokk ved Gastronomisk Institutt, Pavel Pavlov, utfordringen med å forenkle og forklare den utfordrende terten.

Og skal du ha gjester? By de gjerne på en appelsindrink for å sette stemningen.