Hopp til innhold

Dette kan bli verdens beste ost

Når Oste-VM arrangeres i Norge for aller første gang, er det rekordmange som deltar. 3472 oster fra 41 land kjemper om den gjeve VM-tittelen. En av dem er osten til Bo Jensen.

Bo Jensen

Bo Jensen holder stolt fram geitosten «Lille aske», som kan bli kåret til verdens beste ost denne uken.

Foto: Hanne Høyland / NRK

World Cheese Awards har eksistert i 31 år, og det er først i år at arrangementet holdes i Norge, nærmere bestemt i Grieghallen i Bergen 2-3. november.

– Jeg gleder meg stort, sier Bo Jensen.

Hans ost var den eneste norske som fikk tildelt utnevnelsen super gull og kom videre til finalen i fjorårets osteverdensmesterskap. Året før vant den norske blåmuggosten «Kraftkar» fra Tingvollost.

Kraftkar

Den norske osten Kraftkar vant VM i 2016.

Foto: Hanne Stensvold

Rekorddeltakelse

Norge stiller med 175 oster fra 58 ysterier. Konkurransen har aldri vært hardere, for det er rekorddeltakelse i år.
50 norske dommere og 180 internasjonale dommere skal smake seg fram til årets vinnerost.

Bernt Bucher Johannessen fra Hanen er en av hovedarrangørene for konkurransen, og han er svært fornøyd med at det er så mange norske som deltar i år.

Bernt Bucher-Johannessen

Bernt Bucher-Johannessen fra Hanen er en av hovedarrangørene for oste-VM.

Foto: Ketil Blom Haugstulen

– Vi har jobbet med arrangementet over flere år og gleder oss masse til å vise Norge hvilket fantastisk arrangement dette er. Uten seieren til Kraftkar i 2016 ville det ikke vært noe Oste-VM i Norge, sier Johannessen.

Han er opptatt av at Oste-VM skal være et sted for alle som liker ost, ikke bare for dem som er spesielt interessert.

– Dette er en sjelden mulighet, og det har aldri vært så stort ostemangfold på ett og samme sted i Norge før, sier han.

Norske vinnermuligheter

Fra Norges minste ysteri langt oppe på Høg-Jæren, nærmere bestemt Aurenes, gjør Bo Jensen de siste forberedelsene før Oste-VM.

Han lager flere typer ost av geitmelk, produsert på garden til Astrid og Njål Sikveland.

Osten «Lille aske» har allerede gjort seg bemerket blant ostekjennere verden over. Den er håndlaget og kommer med et dryss av sort aske.

Ost i VM

Bo Jensen tar med seg alle disse ostene til oste-VM.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Jeg blir litt mer urolig fra dag til dag. Du vil jo at alt skal være så fint som mulig, sier Bo Jensen, som er litt spent og nervøs, når det kun er en dag igjen til årets høydepunkt.

– Smaken den sitter, det vet jeg, sier han med glimt i øyet.

Lille Aske

Osten «Lille aske».

Foto: privat

Smaken har Jensen brukt flere år på å utvikle. Hemmeligheten bak det lille ysteriets suksess er geitemelk og naturen fra Aurenes på Høg-Jæren, mener Jensen. Det kan gi gode resultater i oste-VM.

– Jeg tenker ikke så mye på å vinne. Jeg føler allerede jeg har gjort det ganske bra de siste årene. Jeg blir også veldig glad hvis noen andre norske stikker av med seieren, sier ysteren.

Fikk du lyst på geitost? Her er noen gode oppskrifter: