Hopp til innhold

Slik kan du lage en eksotisk rypemiddag

I løpet av høsten vil nok rypa innta mange middagsbord rundt om i landet. Men har du prøvd denne eksotiske varianten?

Skumstekt rype med gresskar

Lyngstad har laget skumstekt rype med gresskar. Dette er en variant av middagen som kokken anbefaler varmt.

Foto: Johannes Børstad

Trond Asgeir Lyngstad

Trond Asgeir Lyngstad er en rutinert rypekokk, og han anbefaler å skumsteke rypebrystene.

Foto: Johannes Børstad/NRK

Det er ikke lenge til norske frysere blir fylt opp med herlige delikatesser fra årets jaktsesong.

10. september startet rypejakten, og allerede har nok flere ryper måttet bøte med livet.

Trond Asgeir Lyngstad er en erfaren rypekokk, og han sier man godt kan lage herlige måltider av fjorårets fangst.

– På tide å tømme fryseren

– Både rype- og viltkjøtt generelt har en god lagringsevne, så man kan godt bruke fjorårets ryper til middag i år. Men nå er det på tide å tømme fryseren for å få plass til årets ferske fangst, sier han til NRK.

Lyngstad har på det meste tilberedt rypemiddag til 100 personer.

– Det er det største rypeselskapet jeg noen gang har hatt ansvar for, da brukte vi nærmere 200 fugler, sier han.

– Enkelt å tilberede

For mange kan det virke vanskelig å skulle tilberede en rypemiddag dersom man ikke har gjort dette tidligere. Lyngstad sier man bare må ta sjansen, og at man med enkle steg kan lykkes.

– Det aller første du gjør er å legge fuglen på ryggen på ei fjøl. Du finner brystbeinet, og med tomlene og pekefingrene vrenger du skinnet av rypa. Når dette er gjort kommer filetene fram, sier kokken.

Det neste skrittet er å finne ei tykkbunna stekepanne hvor man først freser litt smør.

Skumstekt rype med gresskar

– Jeg bruker Røros-smør og steker filetene et drøyt minutt på hver side slik at det blir en fin stekeskorpe. Ha gjerne litt timian og rosmarin i pannen. For å få den aller beste smaken så anbefaler jeg å skumsteke rypen. Dette vil si at man bruker fettet i pannen for å isolere kjøttet.

– Fettet småkoker mens jeg tømmer det over filetene, og slik bevarer man saftigheten. Rypebrystene bør være rosaaktige, sier den rutinerte kokken.

Videre sier han at man gjerne kan servere rypa med tradisjonelle poteter, men dersom man ønsker en litt annen vri kan man også bruke gresskar.

– Det er en god del gresskar til overs i landet nå, så det kan man jo utnytte. Mitt tips er å dele det opp i småbiter og forvelle det i stekepannen. Dette blir en søt og god smak sammen med viltet, sier Lyngstad.

Tilbereder rype

Med noen enkle steg kan du servere høstens mest eksotiske rypemiddag.

Foto: Johannes Børstad/NRK