Hopp til innhold

Åtte desserter med melk

Desserten er avslutningen på et godt måltid. Den beste desserten er den som gir oss flere opplevelser på en gang. Gjerne noe mykt, noe knasende, noe søtt og noe syrlig på en gang. Her er åtte deilige desserter hvor melk eller fløte spiller en viktig rolle.

Iskrem

Iskrem med nøtter og karamellsaus, med marsipanbrød og med knuste bringebærdrops.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

1. Med frukt og sprø smuler

Tilslørte bondepiker lages vanligvis med eplemos eller eplesyltetøy. Men desserten blir like god med annen frukt eller bær, som tilslørte bondepiker med pære, med rabarbra eller plommer.

2. Iskrem

Iskrem kan gjøres spennende på mange måter. Enten det er vanilje som tilsettes i iskremmassen eller sjokoladesaus som helles over etterpå. Det er nesten ingen grenser for hva vi kan bruke av bær, nøtter, frukt, saus, kjeks, karamell, smågodt eller ...

3. Med bær og sprø marengs

Å blande sammen bær, marengs og krem kan gjøres på flere måter. Den mest vanlige er pavlova. Hvis marengsen går i stykker kan du redde desserten ved å kalle den Eton mess.

4. Pudding i porsjoner

Panna cotta betyr kokt fløte. Sammen med andre smaker kan den varieres i det uendelige.

5. Pudding stekt i ovnen

Karamellpuddingen serveres når det er ekstra fest. Den har vært med på mange konfirmasjoner og bryllup.

6. Kongelig festdessert

Dronning Mauds fromasj lages med pisket krem, sjokolade og eggedosis. Den ble første gang servert dronning Maud da hun var på besøk i Haugesund.

7. Med ris og gryn

Pudding og grøt til dessert lages ofte av med ris eller gryn. Den mest vanlige desserten med ris er riskrem. Semulegryn kan bli til semulepudding, og sagogryn til desserten som kalles Marte Knipe.

8. Med den første melken

Når det skal lages kalvedans er råmelk den viktigste ingrediensen. Den er veldig vanskelig å få tak i. Men det hindrer oss ikke i å ta fram oppskriften. Samtidig får du oppskriften på en jukse-kalvedans.