Hopp til innhold

Derfor er dette ei vanskelig kake

Den mest populære kakeoppskriften på NRK Mat er vanskelig, mener brukerne. Vi vil ha din hjelp til å gjøre den bedre.

Sitronterte à la Marco Pierre White

Sitronterte à la Marco Pierre White – her fra TV-programmet Niklas' mat. Flott, men vanskelig, mener leserne våre.

Foto: Eva Rados / SVT

Oppskriften på sitronterte à la Marco Pierre White er en av de aller mest populære på NRK Mat noensinne. Den kommer fra det svenske TV-programmet Niklas' mat, som NRK har sendt flere sesonger av.

Programmet med det flotte bakverket i gikk første gang på norsk TV i 2011.

Lise Finckenhagen

Lise Finckenhagen.

Foto: Tone G. Johannesen

Men samtidig som kaka er populær, oppfattes den også som vanskelig. Matredaksjonen har ikke turt å prøve, men flere lesere har skrevet til oss om oppskriften. De følger den til punkt og prikke, men får den ikke så fin som Niklas Ekstedt greier i programmet.

– En vanskelig oppskrift

Et googlesøk på oppskriften og dens opphavsmann, Marco Pierre White, viser at det finnes flere utgaver av en og samme terte. Men vi vil vite hvilken som er aller best.

Derfor vil vi ha din hjelp. Hvordan skal målene være for at kaka blir perfekt? Del dine erfaringer med oss på Facebook-sida vår, Instagram-kontoen eller send en e-post til NRK Mat.

– Sitronterte er vanskelig, fastslår Lise Finckenhagen, som hver uke lager mat på radio og NRK P1+.

Hun oppfordrer til å veie mer på kjøkkenet, og kommer her med sine forklaringer på hvorfor det er vanskelig å bake sitronterte etter akkurat denne oppskriften.

Egg

Et egg kan veie alt mellom 45 og 78 gram.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Illustrasjonsfoto

En desiliter hvetemel kan veie 60 gram – eller mer – eller mindre.

Foto: SCANPIX / Scanpix
Sitron

Ulike sitroner har ulik mengde saft – og smak.

Foto: Maria Elsness / NRK
Bakebolle, egg, håndmikser, smør, kakeform

Kakeformer med liten diameter gir høye kaker, mens stor diameter betyr lavere kake.

Foto: Frank May / NTB Scanpix

1. Eggene er oppgitt i antall

Egg selges i fire ulike størrelser. «Bake-egget» veier 63 gram med skall, ifølge Finckenhagen. I vanlige eggpakker finnes det egg som veier 63 gram, men også 73 gram – og alt mellom der. I oppskriften er det totalt ti egg og én eggeplomme. Med andre ord kan du få store variasjoner i mengden egg i kaka, alt etter hvor store egg du har.

2. Hvetemel og melis er oppgitt i desiliter

Det er fire desiliter hvetemel i oppskriften. En desiliter hvetemel veier ifølge omregningstabellen fra matoppskrift.no 60 gram. En desiliter melis veier det samme. Men dersom melet eller melisen i posen din har falt sammen, får du mer enn 60 gram på én desiliter.

3. Sitronene er oppgitt i antall

I oppskriften skal det være skallet fra tre økologiske sitroner, og saft fra fem sitroner. Men hvor mye saft er det i en sitron? Noen sitroner har mye saft, mens andre er tørrere. Mange kokker anbefaler økologiske sitroner til retter hvor sitronskallet skal brukes. Årsaken er at økologiske sitroner ikke er utsatt for sprøytemidler. Men smaken er også annerledes, ifølge Finckenhagen.

– Økologiske sitroner gir en mer sødmefull smak. De er mer aromatiske og runde, mener hun.

4. Det er ikke oppgitt eksakte mål på kakeform

I oppskriften er det oppgitt at «mengdene i denne oppskriftene er ganske store. Har du en liten form, er det nok til to sitronterter». Så det er rimelig å anta at det er en stor springform som skal brukes. Men hvor stor? Og hvor små, hvis du bruker to små former?

– Størrelsen på forma har selvsagt betydning for hvor høy kake du får, forklarer Finckenhagen, som sjøl sier at hun elsker de høye kakene.