Laster innhold, vennligst vent..

Den beste grillmaten uten kjøtt

Bytt ut flatbiff med frukt, svin med soya og t-bone med tofu. Grillfesten kan være helt kjøttfri!

Grillspyd med grønnsaker og soyaglaze

Grillspyd med grønnsaker er den perfekte siderett til grillmåltidet. Men trer du på tofu eller sopp, kan spydet bli hovedretten.

Foto: Richard Nystad

Får du veganer eller vegetarianere på besøk, eller har du bare lyst til å grille noe som ikke har hatt stemme? NRK Mat har fra før samla en rekke kjøttfrie oppskrifter, og oppskrifter på grillmat, men for at du skal slippe å leite: Her er de 15 beste grilloppskriftene uten kjøtt! Mange av dem er sågar veganske, altså de inneholder heller ikke melk eller egg.

1. Frukt som smaker svinekjøtt

Følger du oppskriften fra Mari Hult får marinert og kokt jackfruit både smak og konsistens som minner om slektningen fra dyreriket – pulled pork.

2. Det mykeste brødet er dampa, ikke bakt

Kinesisk vegetarmat som spises med ei hånd. Små boller dampes til steamed buns eller dampboller, tofu grilles (eller steikes i ovn) og grønnsaker syltes. Oppskrift fra Richard Nystad, som har delt mange veganske oppskrifter med NRK Mats lesere.

3. «Pappen» som blir sprø og velsmakende

Soyamedaljonger ser ikke særlig fristende ut før de er marinert og grilla. Etterpå derimot ...

4. Store, saftige burgere

Tykke kaker lagd av ris, sopp, rødbeter, løk og nøtter. Serveres akkurat som burgere med kjøtt.

5. Asiatiske smaker

Denne tofuburgeren er laget med inspirasjon fra Korea. Ssamjang er en koreansk chilidipp. Den serveres også med vegansk majones og sylta sennepsfrø.

6. Den sikre vinneren: grillspyd

Grillspyd med grønnsaker er den perfekte siderett til forskjellig grillmat. Legger du til tofu eller portobellosopp, er spydet en hovedrett i seg sjøl.

7. Osten som blir perfekt på grillen

Halloumi er en ost som tradisjonelt lages av fåremelk. Den kan steikes gyllen i steikepanna eller legges rett på grillen – den smelter ikke, men beholder fastheten.

8. Hel sopp som burger

Stor sopp er på størrelse med en skikkelig burger, så hvorfor ikke bruke den som – burger? Bare husk å presse den sammen før grilling – da får den både bedre struktur og mer tyggemotstand.

9. Fake + bacon = facon

Behandler du portobellosoppen som i denne oppskriften, og tilsetter næringsgjær, får du noe som mange vil mene er en fullgod erstatning for sideflesk fra svin.

10. Taco fra grillen

Glem pulled pork. Fyll lefsene med revet sopp fra grillen, ha over spenstig maissalsa og server grillet og mettende avokado til.

Og så tilbehøret:

Grillet mais med topping
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK
Grillet og stuet purre med geitost og urter
Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE

11. OPPSKRIFT: Grillet paprikasalat

12. OPPSKRIFT: Saltbakte poteter med rød og grønn dipp

13. OPPSKRIFT: Grillet mais med topping

14. OPPSKRIFT: Mojo med grillede grønnsaker

15. OPPSKRIFT: Grillet og stuet purre med geitost og urter

Les mer: Oppskrifter på grillmat og tilbehør | Middag uten kjøtt og vegansk mat | Oppskrifter fra Mari Hult | Oppskriftene fra Richard Nystad