Laster innhold, vennligst vent..
Delfiakake som marsipangris
Foto: NRK

Delfiakake som marsipangris

Dette er en tradisjon som vi har etter min svigermor, forteller Lisbeth Melvær fra Hobøl. Min mann og hans fire søsken har videreført denne mer enn 50 år gamle tradisjonen. Kaken består av hjemmelaget marsipan og delfiakake laget i en griseform. Dette er en svært populær kake hos oss og hos andre som har fått den. Det er min mann som alltid lager kaken her hos oss.

Slik gjør du

Mandlene skoldes og tørkes på lav varme i stekeovnen.
Mandlene males en gang, og deretter males de en gang til sammen med melisen.
Eggehviten halvvispes og tilsettes og arbeides inn. Vær forsiktig med mengden eggehvite mot slutten, slik at marsipanen ikke blir for bløt. Massen må heller ikke arbeides så mye med at marsipanen blir «grå».

Delfiakake
Delfiakake lages etter oppskriften på delfiafett-pakken, men reduser noe på fettmengden. Til godt fyll i sjokoladen brukes fiken, geletopper og PER kjeks.
Det spesielle med kaken er utformingen.

Marsipangris med delfiakake
Du må ha en form som er en gris, og den må være delbar. Vi bruker en gammel sparegris som det var mulig å dele på midten.

Hver del smøres og kles innvendig med et passe tykt lag med marsipan, ca ½ - 1 cm tykt. Deretter has sjokoladefyllet med fiken osv inni hver del. Når delene er fulle og litt stivnet settes de sammen og det tapes rundt forma slik at delene sitter sammen og sjokoladen får stivne helt. Vi legger den i kjøleskap til neste dag.

Når formen skal tas av må det brukes litt varmt vann for å få den til å løsne.
Grisen pyntes nå i skjøten hvis det er nødvendig (hvis det har blitt litt søl av sjokolade), og dekoreres så vi får et ordentlig grisetryne (bruk konditorfarge og for eksempel lakris), og den kan gjerne pyntes med en fin sløyfe rundt halsen.

Kilde: Lisbeth Melvær, Hobøl