Dekonstruert terte

Tertebunn med sjokolademousse, marengs og frukt.

Foto: Rubicon/NRK

Dekonstruert terte

Desserten har mange elementer og er tidkrevende å lage. Men gir du deg i kast med den, vil du garantert imponere gjestene dine.

Slik gjør du

Tertebunner

Smuldre mel, melis og smør i en kjøkkenmaskin. Tilsett egg og vann og elt det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i kjøkkenmaskinen. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i minst 1 time i kjøleskapet.

Kjevle deigen ut til 2 mm tykkelse, og stikk ut sirkler, en til hver. Tertebunnene stekes gylne i ovnen på 170 grader i cirka 10 minutter.

Sveitsisk marengs

Sukker og eggehviter piskes i en bolle som varmes til 60 grader over vannbad. Pisk til den er luftig og kald.

Lag små marengser. Lag også ett brett hvor du stryker marengsmassen utover på et stekebrett. Dryss bringebærpulver over marengsen på stekebrettet.

Tørkes i ovnen på 70 grader.

Appelsingelé

Bland sukker og agar i en kjele. Tilsett vannet. Kok i 20 sekunder. Ta kjelen av platen og tilsett appelsinjuice. Avkjøl og kjør i en blender. Ha appelsingeleen over i en sprøytepose med liten tipp.

Appelsinsorbé

Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Kryst ut vannet. Varm opp halve juicen sammen med sukkeret til sukkeret er oppløst. Smelt inn gelatinen.

Rør inn resten av juicen. Avkjøl. Kjør sorbéen på en ismaskin til riktig konsistens. Ha sorbéen over i silikonform, med små runde skåler og legg i fryseren.

Smelt kakaosmør og hell over den hvite sjokoladen. Bland godt sammen. Når sorbékulene har stivnet dyppes de i den hvite sjokoladen.

Sjokolademousse

Pisk egg og eggeplomme luftig. Kok opp sukkeret med litt vann, og kok til blandingen holder 120 grader. Hell sukkerlaken forsiktig over eggedosisen mens den pisker. La den piskes kald. Vend inn den smeltede sjokoladen, etterfulgt av pisket krem. Sett i kjøleskapet.

Kirsebærcurd

Ha alt unntatt smøret i en kjele. Visp blandingen klumpfri. Varm det hele forsiktig opp under stadig omrøring. Viktig med svak varme. Rør hele tiden, og kok på svak varme i cirka 10 minutter, mulig lenger. Vær tålmodig det skal ikke bli eggerøre. Ta kjelen av plata og avkjøl litt før smøret tilsettes litt etter litt under omrøring. Smøret skal være kaldt. Avkjøl.

Montering av desserten

Legg terteringen på en tallerken. Legg på en kule med sorbé, sprøyt på sjokolademousse, appelsingelé og kirsebærcurd. Legg videre på de to ulike elementene med marengs. Pynt med halve kirsebær og blomster.

Kilde: familien Lavoll i TV-serien «Familiekokkene»