NRK Meny
Normal

September var middagsmåneden

Svært ofte er det mange kaker blant de mest populære oppskriftene på NRK Mat til enhver tid. I september var det middagsmaten flest ville lese om.

Ovnsbakt laks

Laks kan tilberedes i vann, steikepanne eller ovn. En oppskrift med sistnevnte metode – ovnsbakt laks – blei den mest populære på NRK Mat i september.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Aller mest populær i september var oppskriften på ovnsbakt laks fra Gastronomisk Institutt. Mange kokker har sin metode for at den rosa fisken skal bli akkurat passe kokt, bakt eller stekt. Mens Niklas Ekstedt lar laksen, i pakke, ligge i 70 graders vann, tar GI-kokken steikeovnen i bruk.

150 grader og mellom åtte og ti minutter, og laksen er klar.

Seibiff med løk

ENKELT OG RIMELIG: Seibiff med løk.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Laks var heller ikke den eneste fiskeretten som slo an sist måned. Om seibiff med løk har stått på mange middagsbord i september, har ikke matredaksjonen grunnlag for å fastslå, men svært mange ville i alle fall lese oppskriften på det tradisjonelle fiskemåltidet.

Fårikålens måned

Den fjerde torsdagen i september er fårikålens dag. Anledninga blei behørig markert hos NRK Mat både før, under og etter. Både en utradisjonell variant, luksusversjonen med lårskiver og frikassé på lam var populære sist måned.

Fårikål

SKANDINAVISK FORBRØDRING: Brødrene Price har lagd norsk fårikål (bildet) i en av sine TV-programmer. I år lagde Lise Finckenhagen fårikål inspirert av danskenes flesk i brunkål.

Foto: DR

For deg som tør å prøve noe annet enn den tradisjonelle, lagde Lise Finckenhagen et forslag torsdag 24. september. I Danmark er flesk i brunkål en klassiker. Finckenhagen blander den med vår fårikål, og får lam i brunkål.

Kveldskos, kaker og drinker

Vi måtte faktisk helt ned på femteplass (se faktaboks) for å finne en kakeoppskrift sist måned. Men det er ikke en hvilken som helst kake.

Napoleonskake

KJENDIS VED KARL JOHAN: Grand Café i Oslo var kjent for sin napoleonskake. Nå er kafeen historie, men Lise Finckenhagen lar kaka leve videre.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Av butterdeig, vaniljekrem og melisglasur får du napoleonskake. I september lagde Lise Finckenhagen den slik de pleide å gjøre på ærverdige Grand Café i Oslo. Litt smak av rom skal det også være.

På i avdelinga for kvelds- eller helgekos finner vi mer søtt, men også salt. I Hygge i hagen lagde Tareq Taylor «løkringer på indisk» sist måned. Løken brukes i en deig, formes til boller og friteres, og serveres med raita.

Oppskriften på pizza uten tomatsaus slo også an. Mange liker den hvite pizzaen like godt som den «vanlige». Lise Finckenhagen bruker crème fraîche nederst, før hun har på kantareller, parmesan, spekeskinke og trøffelolje.

Whisky melba og plain Bondevik

MED OG UTEN: Whisky Melba og Plain Bondevik – begge med ingefær.

Foto: Hilde Zahl / NRK

Kveldsåpent på NRK P1 har nå for tida ukentlige besøk av bartenderen Roar Hildonen. Hver gang han er innom, deler han en av sine drinkoppskrifter med NRK Mat. Alltid med et alkoholfritt alternativ i tillegg. Den mest populære i september har navn etter en tidligere norsk statsminister.