NRK Meny
Normal

Juni er måneden for jordbær og rabarbra

Kaker og desserter med jordbær og rabarbra var publikums favoritter i juni. De ti beste oppskriftene er fra åtte forskjellige kokker i like mange forskjellige programmer.

Rabarbrapai

Mette Stensholt Schau bakte rabarbrapai i tv-serien Grønn glede.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Når NRK Mat gjør opp status for juni er det med glede vi ser at sommerens råvarer er på topp. Rabarbrapaien med smuldredeig, som Mette Stensholt Schau viste i tv-serien Grønn glede, fikk flest sidevisninger av alle oppskriftene til nrk.no/mat.

Det spirer i drivhuset. Tom har favnen full av urter og rabarbraen er klar for høsting. Da blir det pai! (5:10)

Se hvordan Mette Stensholt Schau lager rabrabrapai.

Lises tre beste

Tre av oppskriftene på ti-på-topp-listen er det Lise Finckenhagen som står bak. To av dem hadde hun med seg til radioprogrammet Jacobsen nå i juni. Jordbærkaken ble nummer to på vår juniliste, så kom piknikpaiene like etter. Men en oppskrift fra mars 2011 ble en god nummer fem, pai med bacon og purre.

Jordbærkake i flere lag
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK
Piknikpaier med karrikrydret potetfyll
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK
Pai med bacon og purre
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Jordbær i kake og til dessert

Mats Paulsen, som lager mat i radioprogrammet Brønsj, laget jordbærpai med hvit sjokolade i fyllet. Mens Mette Blomsterberg i tv-serien Det søte sommerliv pakket jordbærparfait inn i pannekake. De to jordbæroppskriftene ble nummer fire og ni på månedens liste.

Jordbærpai med sjokolade
Foto: Elin Aandal-Herseth / NRK
Pannekakesekk med jordbærparfait og jordbærpuré
Foto: Fra tv-serien Det søte sommerliv / DR

Over til reker, lam, kylling og løk

Anne Hjernøe lager mange små retter i tv-serien Spanske fristelser. Og det som fristet mest nå i juni var reker i hvitløk og chili. Oppskriften kom på en sjetteplass. Nummer sju ble lammeretten fra tv-serien Munter mat, der brødrene Price laget indiske retter. Nummer åtte er en rett med indiske referanser, ris og karri, men ble laget av Steinar Lindstrøm for NRK Sogn og Fjordane. Sist på ti-på-topplisten er det egentlig tre i en. Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö slår et slag for den helt vanlige løken og serverer den på tre forskjellige måter.

Gambas pil pil
Foto: Fra TV-serien Spanske fristelser / DR
Lamb rogan josh
Foto: Fra tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR
Kylling i karrisaus
Foto: Alf Vidar Snæland
Løkringer, bakt løk og terte av løk (løk Tatin)
Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE