Laster innhold, vennligst vent..
Danske smørrebrød
Foto: Erik Bull / NRK

Danske smørrebrød

Danske smørrebrød. En av påskedagene kan man nesten ta seg helt kjøkkenfri! Hva med å sette fram brød og deilige påleggsorter - så kan alle lage sine danske favorittsmørrebrød.

Slik gjør du

SOL OVER GUDHJEM
Ta en god rugbrødskive og smør med godt smør. Ta fram en stor middagstallerken og legg skiva midt på tallerkenen - plasser varmrøkt sild oppå. Hakket, fersk gressløk, kapers og skivet reddik plasseres rundt skiven. Legg eggeplommen enten plassert inni en løkring (en liten utfordring der) - eller bruk et halvt eggeskall som kopp. Topp det hele med grovkvernet pepper. Det du her har laget heter "Sol over Gudhjem" og er en rett fra danske Bornholm.

LUN LEVERPOSTEI
Stek strimler av bacon sammen med skivet sopp i en panne. La fettet fra baconen trekke inn i soppen. Legg leverpostei i en ildfast skål og topp med bacon og soppen. Settes i ovn i 125 °C i ca 10 minutter. Ta rugbrødskiver og legg på varme leverposteiskiver og bacon og sopp. Dette er bare utrolig godt!

REKER I TRENGSEL
Kok egg i ca 7 minutter. Viktig at plommen er løs helt innerst, da smaker det best. Avkjøl egget, skrell og del i to. Legg det smurte rugbrødet på tallerkenen, legg på det delte egget og dander en rik mengde med rensede reker rundt eggene. IKKE bruk ferdigrensede reker som ligger i bokser med lake!. Til slutt litt fersk dill og server med sitronbåter ved siden av.

ROASTBIFF
Skjær roastbiffen i tynne skiver og legg det på rugbrødskiven som ligger og venter spent på middagstallerkenen. Del agurken på langs, bruk ostehøvel på den så du får tynne lange agurkstrimler som du samler i en bolle med 2 ss olivenolje, litt salt og pepper, noen dråper sitronsaft og litt sukker. Vips har du laget en agurksalat som du legger som en liten haug oppå roastbibbstykkene. Server en liten skål med remulade ved siden av.

OSTEMAT OG SYLTETØY
Finn en god lagret ost - her snakker vi om en ren god ost - ikke en smaksatt type. Ridder eller Brie er gode oster her. Kanskje er det en god lokal ost der du er? Del stykket i to, plasser det på fatet og finn fram et godt syltetøy. Bruk det du selv tror vil passe, men erfaringsmessig er solbærsyltetøy spennende til ost. Også ulike marmelader smaksatt med ingefær kan være en spennende kombinasjon. Hva med eplesyltetøy eller bringebær?

Ved siden av har du selvfølgelig en brødkurv med mere godt brød og godt smør. Og om du ikke vil ha så mye brødmat - la brødet ligge og spis bare pålegget, det er lov!

Tips

Dette er en lunsj som kan bli til middag - kveldsmat - kanskje nattmat også. Ideelt for en lang og lat dag!

Kilde: Inge Johnsen, Norgesglasset