Danske frikadeller med potetsalat og agurksalat

Danske frikadeller med rugbrød, poteter, agurksalat og potetsalat.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Danske frikadeller med potetsalat og agurksalat

Mesterkokken Bent Stiansen har et nært forhold til Danmark og dansk matkultur. Her deler han oppskriften på frikadeller, dansk kartoffelsalat og klassisk agurksalat. Husk rugbrød til!

Slik gjør du

Frikadeller

Ha medisterdeigen i en blandebolle og tilsett mel, finhakket eller revet løk, salt og pepper. Arbeid dette inn i farsen.

Tilsett egg og arbeid det godt inn. Spe så med melk til en smidig farse. Farsen trenger en del salt siden det er mye fett i frikadelledeigen.

Varm en stekepanne og ha i smør og olje. La det bli lysebrunt.

Form frikadellene med en spiseskje og stek de på tre sider i fettet. Bruk middels varme slik at de blir pent brune og gjennomstekte når de er ferdige. Frikadellene trenger å steke tre minutter på hver side.

Dansk kartoffelsalat

Kok potetene med skallet på og skrell dem mens de er lunkne. Da er de lettere å skrelle.

Bland sammen rømme, majones, eddik, sukker, tabasko, H.P. sauce og salt.

Rens purren og vask den. Kutt den i små terninger og bland i sausen. Del potetene i terninger og vend de inn i sausen. Dryss potetsalaten med finsnittet gressløk.

Salaten har godt av å bli laget dagen før den skal serveres, slik at smakene får satt seg.

Agurksalat

Skjær tynne skiver av agurken og bland med saltet. La agurken stå og salte seg i 20 minutter.

I mellomtiden kokes vann opp med sukker og eddik til sukkeret er oppløst. Avkjøl laken.

Press agurkskivene mellom hendene slik at noe av vannet forsvinner. Ha skivene i eddiklaken sammen med kvernet pepper, og la agurksalaten marinere i 20 minutter.

Tips

  • Frikadeller kan stekes flere dager før servering og varmes i panne eller ovn ved servering
  • Jeg lager alltid dobbel eller tredobbel porsjon
  • Frikadeller kan fryses og tines i mikroovn ved uventede besøk

Kilde: Bent Stiansen i radioprogrammet «Holm» på NRK P1+