Laster innhold, vennligst vent..
Torsk og grønnsaker i aluminiumsfolie

Det tar ikke lang tid å lage torskemiddag på bål.

Foto: Asle Hella / NRK

Dampet torsk på bål

På en seng av bakte rotgrønnsaker dampes fiskefileten, på kun 15 minutter. Varm mat utendørs smaker fantastisk!

Slik gjør du

Kutt potetene i tynne båter, gulrøttene i én centimeter tykke skiver og sellerirot og løk i terninger.

Legg grønnsaker til en porsjon på et ark aluminiumsfolie (turkokkens beste venn). På toppen legges en torskefilet, gjerne fra frysedisken i butikken. Det hele krydres med salt og pepper. Hell over litt olje eller tilsett en god klatt smør.

Pakk aluminiumsfolien tett rundt maten, og form en hank på toppen. Slik at pakken kan løftes på og av bålet.

Retten er ferdig på ti minutter, hvis glørne i bålet er gode og torsken helt tint. Beregn 15 minutter hvis fisken er halvtint og du er usikker på om glørne har en jevn temperatur i bålet.

Pakk ut maten, skvis litt lime over og rull alt inn i en tacolefse. Nyt!

Tips

  • Andre rotgrønnsaker kan selvsagt også brukes.
  • Torsken kan byttes ut med annen fisk eller et kyllingbryst, hvis det er det man har lyst på.

Pagodebål

Pagodebål er et bål der vedkubbene stables i høyden og som tennes på fra toppen. Denne båltypen egner seg bra til matlaging fordi kaffekjel og panner står støtt på bålet.

Legg de største kubbene ved siden av hverandre nederst. På tvers av disse legges litt mindre kubber, og et nytt lag på tvers av disse igjen. Ha litt avstand mellom kubbene, slik at det kommer luft til.

På toppen stables opptenningsveden, de minste bitene og gjerne litt never eller bark.

Denne båltypen egner seg godt om vinteren. Siden bålet tennes fra toppen tar det tid før det smelter ned i snøen. Legg gjerne noe kraftig rå ved som en såle i bunnen.

Kilde: Kaspar Øines Skulhaug, instruktør for DNTs ferskingkurs i friluftsliv, i «Opptur» på NRK P1