NRK Meny
Blåskjell

Dampede blåskjell med sitrongress, chili, hvitløk og sjalottløk.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Dampede blåskjell

Blåskjell er et av de skalldyrene som smaker godt året rundt. De er lett tilgjengelige og skal du plukke dem selv, bør du først ringe blåskjelltelefonen og sørge for at det ikke er giftige alger i det området du skal plukke skjellene.

Slik gjør du

Skyll skjellene godt i rennende vann i noen minutter.

Fres finhakket sitrongress, chili, sjalottløk og hvitløk i solsikkeolje på middelsvarme i en dyp kjele til løken er blank. Ha på blåskjellene og vin.

Bruk et lokk eller en tallerken som er akkurat så stor at den går ned i kjelen slik at den ligger som press over skjellene. Damp skjellene i 7-10 minutter (når de har åpnet seg er de ferdige).

Ta skjellene ut av kjelen og sil vekk løken, chilien og sitrongresset. Pisk smøret inn i kraften og smak til med sitron. Ha kraften over skjellene og server med det samme.

Tips

Server blåskjellene med stekte eller ovnsbakte poteter. Gjerne med en hvitløksmajones ved siden av.

Lurer du på om det er trygt å sanke blåskjell? Her er blåskjell-appen

Kilde: Kjartan Skjelde