NRK Meny
Curry curry lam nam

Server currygryten den med raita, mangochutney, nanbrød og pappadam.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Curry curry lam nam!

Currygryte med lammekjøtt. Lise Finckenhagen lager en god krydderblanding til lammekjøtt, tomater, løk og paprika.

Slik gjør du

Kjør ingefær, hvitløk, sjalottløk og chili til fin mos i en hurtigmikser.

Rist kardemomme, pepper, nellik, spisskummen, fennikelfrø, korianderfrø og kanel i en tørr varm panne til det dufter herlig aromatisk. Knus de ristede krydderiene i en morter (fjern eventuelt det ytterste «skallet» på kardemommekapslene).

Bland krydderblandingen sammen med ingefær- og chilimosen, og tilsett paprikapulver og gurkemeie.

Fres krydderpastaen i en middelsstor/stor gryte med litt klaret smør eller olje. Fres over middels varme under omrøring i ca. 5-10 minutter.

Tilsett kjøttet (og litt mer smør eller olje om nødvendig), og fres videre til kjøttet har fått farge. Krydre med salt, og tilsett tomater. Legg på lokk, og la det hele få putre stille og rolig i ca. 2 timer med sporadisk omrøring. Tilsett litt vann underveis, hvis sausen virker veldig tykk.

Del rødløken i jevne kløfter, rens og del paprikaene i passe store biter. Fres løk og paprika raskt over høy varme under omrøring i en stekepanne. Hell grønnsakene over i currygryta, og la det putre videre uten lokk i ca. 15 minutter.

Juster smaken med salt. Rør til slutt inn yoghurt og en god håndfull hakket frisk koriander.

Tips

  • Yoghurt naturell kan byttes ut med fløte eller kokosmelk.
  • Malte eller hakkede nøtter, som cashewnøtter, kan også blandes inn i sausen.
  • Lammekjøtt kan erstattes med oksekjøtt (bruk gjerne høyrygg) eller kylling (filet, bryst med bein eller lår). Bruker du kyllingfilet bør du gå ned på koketiden.
  • Pynt med for eksempel finsnittet rødløk, agurk og frisk koriander.
  • Currygryta blir nesten bedre hvis den lages dagen i forveien, da får alle smakene satt seg skikkelig. Vent da med å tilsette yoghurt og koriander til du har varmet den opp igjen.
  • Som ekstra tilbehør er det veldig godt med raita, mangochutney, nanbrød og pappadam.

Flere oppskrifter: «Jacobsen»

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen»