NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..

Coq au vin

James og Adam Price bruker den spesielle bornholmerhanen når de skal lage coq au vin. Disse hanene er oppvokst på Bornholm. De har fått ekstra god mulighet til å utvikle mer muskler. Derfor kan en hane mette fire voksne personer.

Slik gjør du

Hanene deles i 10 stykker hver, slik at du til slutt har fire lår, fire overlår, åtte halve bryststykker og fire vinger.

Krydre kjøttstykkene godt med salt og pepper og brun dem fint i en stor jerngryte i olivenolje og 30 g smør. Ta dem ut av gryten og legg dem til side.

Løk, hvitløk, gulrot og selleri freses i samme gryte til løken er myk men ikke brun. Tilsett eventuelt litt mer olje hvis det blir for tørt. Strø mel over grønnsakene og la melet steke med i ett minutt under omrøring.

Hvis du har marinert kjøttet, tilsettes marinaden. Ellers tilsettes 7,5 dl rødvin og krydderbuketten, pepper og nellik. Legg kjøttstykkene tilbake i pannen. Hvis det er for lite væske til å dekke kjøttet, has litt kyllingkraft på. Legg lokket på gryten og la det småkoke ved svak varme i ca. en time og femten minutter.

I mellomtiden kuttes bacon i tykke strimler som stekes nesten sprø i en stekepanne og settes til side. Sjampinjongene renses og freses i pannen med baconfettet og settes til side.

Rensede perleløk has i en gryte med 2 ss smør, litt sukker, litt salt og vann som knapt dekker løken. La det koke til vannet er borte og løken begynner å karamellisere. Ta løken opp når den er gyllenbrun og sett dem til side.

Kok inn resten av rødvinen til halvparten i en gryte. Ta de møre kjøttstykkene ut av gryten. Sil sausen. Kast innholdet i silen. Kok eventuelt sausen inn så den får ekstra smak og ha i den innkokte rødvinen. Er sausen for tynn, kan den tyknes med litt smør, men den må ikke bli for tykk.

Legg kjøttstykkene tilbake i gryten sammen med baconbiter, sopp, løk og saus. Varm retten gjennom og smak til med salt og pepper.

Serveres med hakket persille og store, ristede krutonger eller varm, sprø bagett.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR