Coq au vin

Kylling som har kokt lenge i vin er fin gjestemiddag.

Foto: SVT

Coq au vin

Klassisk fransk gryterett, denne gangen uten bacon eller sideflesk. Den smaker aller best sammen med litt nybakt brød.

Slik gjør du

Del opp kyllingen i passende biter. Brun bitene i en blanding av smør og olivenolje og ha på salt og pepper. Ta ut kyllingen og legg den til side.

Skrell og finhakk løken og gulrøttene. Skjær selleristengene i skiver. Skrell hvitløken og knus den lett med bredsiden av kniven. Surr løk og hvitløk til det er mykt. Tilsett gulrøtter og selleri og surr i ytterligere i fire-fem minutter. Rør inn tomatpuré.

Legg kyllingen oppi gryten sammen med timian og persille. Hell på vin og buljong. La det koke opp, senk varmen og la det småputre i en til halvannen time. (Det går fint å sette gryten i ovnen på 120 grader med tilsvarende koketid)

I mellomtiden renser du soppen og skreller småløken. (Legg gjerne løken i vann så løsner skallet lettere). Del soppen i to eller fire og stek den i tørr panne i noen minutter. Tilsett løken sammen med 2 ss smør og stek videre i 5–10 minutter. Ha i mer smør hvis det trengs. Salte og pepre og sett det til sides.

Ta kyllingen ut av gryta når den er mør. Ta bort persille- og timianstilkene og kok inn kraften i ytterligere 20 minutter. Dersom du vil ha en litt tykkere saus kan du røre inn maisenna som er utrørt i litt vann. La det koke i ytterligere noen minutter. Legg tilbake kyllingen og tilsett sopp og løk.

Strø over finhakket persille og server med godt brød.

Kilde: Johanna Westman i TV-serien «Himmelsk mat»