Clam bake med old bay seasoning

Våt tang er lagt over glovarme steiner og nettingkurvene med skalldyr og grønnsaker settes oppå. Det damper godt, og nå skal det legges et vått klede over.

Foto: Fra tv-serien Munter mat / DR

Clam bake med Old bay seasoning

New England clam bake er en metode å dampe skalldyr på. Det foregår på stranden og starter med et godt bål. Hele måltidet med hummer, sjøkreps, blåskjell, mais og poteter blir dampet sammen med våt tang under en vått dekke.

Slik gjør du

Finn en passende strand, gjerne med en blanding av sand og steiner. Grav et avlangt hull i sanden. Størrelsen på hullet må være så stort at du får plass til dampkurvene. Dekk bunnen av hullet med mellomstore, runde strandsteiner. Bygg et stort bål på steinene og tenn på. La det brenne helt ned. Dette tar omtrent to timer, og steinene i bunnen skal bli ufattelig varme.

Børst aske og glør vekk fra steinene. Nå må det gå fort for seg, det gjelder å holde på varmen. Dekk steinene med et tykt lag våt blæretang. Alle råvarene som er pakket i trekasser eller metallnett, plasseres raskt på den våte blæretangen og dekkes med flere lag våt presenning, sekkestrie eller lignende. Kantene av presenningen dekkes med sand eller strandstein. Damp i omtrent to timer før presenningen tas av.

Spis innholdet i kurvene med masser av smeltet smør og krydderblandingen Old bay seasoning.

Old bay seasoning

Alt knuses fint i en morter eller i en krydderkvern.