Slik gjør du
Dagens oppskrift er ca. 1/4 av den opprinnelige fra 1814.
Bakes i liten springform, 22 cm i diameter, på 200 °C i ca. 20 minutter.
Paideig
Smør og mel smuldres, så tilsettes ørlite sukker + vann, dette arbeides raskt sammen til en glatt deig (ikke for mye knaing her). Sett deigen kjølig i minst 30 minutter før den kjevles ut og legges jevnt i smurt form - ca. 4 cm oppover kantene. Prikk deigen med en gaffel, og legg gjerne bakepapir over bunn og litt oppover sidene og ha tørre erter oppi, for å holde deigen i fasong. Stekes på plate på nederste rille i ovnen.
Fyll
Rør eggeplommer og sukker godt sammen. Tilsett sitronsaft og revet skall pluss det avkjølte smøret og fløten, bland godt. Pisk hvitene stive og vend dem inn.
Ha blandingen i en kasserolle med tykk bunn, sett den på plate på svak varme og rør om til det tykner. Avkjøles - så heller du herligheten opp i det ferdigstekte (og avkjølte) paiskallet.
Tips
Lise Finckenhagen brukte økologiske Amalfisitroner som er mer aromatiske og rundere i smaken enn «vanlige» sitroner. Hvis man synes kaken blir i syrligste laget er det bare å gå ned på sitronmengden, prøv først med to og tilsett ev. mer sitronsaft til ønsket syrlighet.
Oppskriften på Citron-kage fra 1814
Tag 24 Ægge Blommer, Hviider af de 16 et Pund Sukker 1 pd. smeltet Smør 10 Skeer fulde med fløde, Skallen af 16 Citroner tillige med Saften skal og haves i Hviidene skal slaaes som til et Sukker Brød, det skal haves p[aa] Jlden til det tykner, naar det da er bleven koldt saa haves det i en Tærte-Pande, klædt i Bunden med Butterdey.
Hentet fra bloggen til Riksarkivets historiske kokeklubb.
Flere oppskrifter:
Kilde: Riksarkivets historiske kokeklubb og Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen»