Citron-kage à la 1814

Lise Finckenhagen anbefaler bruk av Amalfi-sitroner, de gir en annen aroma og sødme til sitronkaken.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Citron-kage à la 1814

Inspirert av grunnlovsjubileet lager Lise Finckenhagen sitronkake med oppskrift fra 1814. Riksarkivets historiske kakeklubb har gjort om oppskriften så den passer til våre dagers mål og vekt.

Slik gjør du

Dagens oppskrift er ca. 1/4 av den opprinnelige fra 1814.

Bakes i liten springform, 22 cm i diameter, på 200 °C i ca. 20 minutter.

Paideig

Smør og mel smuldres, så tilsettes ørlite sukker + vann, dette arbeides raskt sammen til en glatt deig (ikke for mye knaing her). Sett deigen kjølig i minst 30 minutter før den kjevles ut og legges jevnt i smurt form - ca. 4 cm oppover kantene. Prikk deigen med en gaffel, og legg gjerne bakepapir over bunn og litt oppover sidene og ha tørre erter oppi, for å holde deigen i fasong. Stekes på plate på nederste rille i ovnen.

Fyll

Rør eggeplommer og sukker godt sammen. Tilsett sitronsaft og revet skall pluss det avkjølte smøret og fløten, bland godt. Pisk hvitene stive og vend dem inn.
Ha blandingen i en kasserolle med tykk bunn, sett den på plate på svak varme og rør om til det tykner. Avkjøles - så heller du herligheten opp i det ferdigstekte (og avkjølte) paiskallet.


Tips

Lise Finckenhagen brukte økologiske Amalfisitroner som er mer aromatiske og rundere i smaken enn «vanlige» sitroner. Hvis man synes kaken blir i syrligste laget er det bare å gå ned på sitronmengden, prøv først med to og tilsett ev. mer sitronsaft til ønsket syrlighet.

Oppskriften på Citron-kage fra 1814

Tag 24 Ægge Blommer, Hviider af de 16 et Pund Sukker 1 pd. smeltet Smør 10 Skeer fulde med fløde, Skallen af 16 Citroner tillige med Saften skal og haves i Hviidene skal slaaes som til et Sukker Brød, det skal haves p[aa] Jlden til det tykner, naar det da er bleven koldt saa haves det i en Tærte-Pande, klædt i Bunden med Butterdey.

Hentet fra bloggen til Riksarkivets historiske kokeklubb.

Flere oppskrifter: «Jacobsen»

Kilde: Riksarkivets historiske kokeklubb og Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen»