NRK Meny
Christmas cake

Under laget av mandelmasse skjuler det seg en kake med rosiner, sukat, dadler, aprikos og korinter.

Foto: Fra TV-serien Duften av nybakt

Christmas cake

Du kan lage denne julekaken uker før eller dagen før, smaken vil fortsatt være tradisjonell og deilig. Oppskriften på mandelmasse, kommer fra Rachels svigermor, Darina Allen.

Slik gjør du

Ha tørket frukt og krystallisert ingefær i en bolle. Hell over brandy eller whisky og la frukten godgjøre seg i minst 2 timer.

Forvarm ovnen til 150 °C. Stekes i rund kakeform, 23 cm eller en 20 x 20 cm firkantet form. Ha bakepapir i formen. Legg en krage av papir på utsiden av formen, dette skal hindre kaken å tørke ut.

Rør smøret til det er mykt. Tilsett sukker og rør til det er lyst og luftig. Tilsett eggene, ett om gangen, rør godt mellom hvert egg. Rør inn revet appelsinskall og malte mandler. Sikt mel og krydder og vend det forsiktig i. Ha i tørket frukt og det som eventuelt er igjen av brandy eller whisky i bollen.

Ha deigen over i kakeformen. Steik i 2 1/2 - 3 1/4 time (en rund form vil ta lengst tid). Sjekk med en bakepinne.

Dekk kaken, mens den fremdeles er i formen, med folie og la den avkjøles. Når kaken er avkjølt tar du den ut av formen og holder den dekket med folie til du er klar med mandelmassen.

Mandelmasse
Forvarm ovnen til 220 °C. Bland malte mandler og sukker sammen i en bolle. I en annen bolle visper du eggene, tilsett brandy eller whisky og mandelessens. Ha så mye av blandingen over i de tørre ingrediensene at du får deig som minner om marsipan. Du trenger kanskje ikke alle eggene. Ha blandingen ut på bordet. Ha på melis. Kna forsiktig til en jevn deig.

Ta folie og bakepapir av kaken. Ha melis på bakebordet og kjevle til mandelmassen er ca 1 cm tykk. Pensle toppen av kaken med lett pisket eggehvite og snu kaken opp ned på mandelmassen. Skjær rundt kanten av kaken, så snu kaken riktig vei med lokket av mandelmasse festet til toppen.

Mål omkretsen av kaken med en hyssing. Rull ut to lange strimler mandelmasse og lag de så brede som høyden på kaken. Pensle siden på kaken og mandelmassestripene med eggehvite. Trykk stripene forsiktig mot kanten av kaken. De skal ikke overlappes. Glatt sammenføyningene med kniv dyppet i eggehvite og gni med hånden så det blir en flat, jevn overflate.

Sett kaken forsiktig på et stort, oljet stekebrett. Kjevle ut resten av mandelmassen til ca 5 mm tykkelse. Bruk pepperkakeformer (for eksempel, stjerne, hjerte eller nisse) og trykk ut figurer. Pensle hele overflaten av kaken med pisket eggeplomme og lim figurene på toppen og rundt sidene. Pensle lett med eggeplomme over figurene også.

Stek kaken i 10-20 minutter, til den er blitt gyllen. (Ikke for nær toppen av ovnen så kaken blir brent). Avkjøles.

Kilde: Duften av nybakt / orig. tittel: Rachel Allen: Bake!