Laster innhold, vennligst vent..

Chorizopølser

Hjemmelagte pølser med mye smak. Oppskriften får du fra TV-serien Munter mat.

Slik gjør du

Skjær kjøttet og spekk i små biter og hakk det en gang gjennom en kjøttkvern. Denne farsen kan godt være litt grov.

Rør alle ingrediensene godt sammen med det hakkede kjøttet.

Så kommer vi til tarmen. Lammetarm kan kjøpes hos slakteren. De er vanligvis saltet, så de må ligge i litt lunkent vann før bruk.

Nå gjelder det å finne en av endene, og når du har funnet den, åpnet den litt, holdes den under rennende vann. Da vil vannet begynne å renne gjennom tarmen, og det er meningen. Skyll tarmen grundig flere ganger.

Sett pølsehorn på kvernen, pølsestapperen eller – hvis du ikke har noen av delene – en sprøytepose som inneholder farsen. Dra tarmen over pølsehornet. Tarmen bør være godt våt for at dette skal lykkes.

Når all tarmen er rullet opp på pølsehornet, binder man en knute i enden. Og nå skal farsen stille og rolig skyves ut i tarmen, mens man hele tiden passer på at det ikke blir noen luftbobler. Skulle det skje, må man bare prikke et lite hull med en kjøttnål, ellers risikerer du at pølsene sprekker når de kokes.

Man må også være forsiktig med å stappe tarmen for fast, fordi farsen utvider seg under koking.

Nå har man 2 meter pølse, og så skal pølsene vris om i samme lengde. Finn en passende lengde på pølsen og hold med hver sin hånd i begge ender. Og så leker man at pølsen er et hoppetau som skal svinges 2–3 ganger. Bytt svingretning for hver nye pølse. Dette høres vanskeligere ut enn det er, men når du har fått tak på det er det en lek å svinge pølsene.

Vri dem til små pølser på rundt 10 cm. Disse pølsene skal ikke blancheres men tørkes i 24 timer. Dette kan skje i kjøleskapet, hvor pølsene ligger overdekket på en rist med et fat under. Om sommeren kan de også henges ut til tørk ute, men det må gjøres i et flueskap.

De skal være helt tørr i skinnet før de varmrøykes (70-90 grader) i ca. en time. De har godt av i kjøleskap i ca. en dag etter røykingen.

Pølsene stekes eller grilles.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR)