Chilimarmelade

Chilimarmelade er spesielt godt egna til ost. Her er den på en bit parmesan, men det er også godt sammen med både gulost og blåskimmelost.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Chilimarmelade

Det er lett å bli hekta på chilimarmelade. Etter hvert passer den til alt – middagsmaten, i marinader, i salat, på smørbrød og til ost.

Slik gjør du

Rens paprikaen, og skjær den i grove biter. Del chiliene på langs, og skrap ut frøene med en kniv. Del opp chiliene også.

Du trenger ikke å finhakke verken chili eller paprika. Enten kjører du bitene i en kjøkkenmaskin før du starter kokinga, eller så bruker du stavmikser når blandinga har kokt opp. Da matredaksjonen lagde chilimarmelade, brukte vi stavmikser før vi hadde i gelatinpulveret.

Ha alt i en kjele, og kok opp sammen med sukker og eddik. La det hele småkoke i ti minutter. Hvis du ikke allerede har kjørt frukten i kjøkkenmaskin, er det nå du skal ta stavmikseren i bruk.

Hvis du ikke har brukt syltesukker, har du gelatinpulver i en liten kopp sammen med litt lunka vann. Rør det sammen, og la det svelle i to minutter. Ha gelatinblandinga i kjelen, og la blandinga koke i ett minutt til.

Ha marmeladen på glass. Hvis glassa er helt reine, holder marmeladen nesten evig.

Tips

  • Bruk plasthansker når du jobber med chili, i alle fall hvis du har tenkt å komme borti det som er inni den. Gnir du deg i øynene, kan det fort begynne å svi! Du kan få det bort ved å vaske hendene, men da må du gni veldig godt.
  • Det er lett å doble eller denne triple denne oppskriften. Det passer godt hvis du skal gi bort til flere.
  • Oppskriften gir omtrent 5 dl chilimarmelade.
  • Hvis vanninnholdet i paprika og chili er høyt, kan det hende at marmeladen ikke blir så stiv som du ønsker. Hvis det skjer, kan du koke den opp igjen, og tilsette litt mer gelatinpulver.

Kilde: Lise Finckenhagen