NRK Meny

Chilikrabber

Slik gjør du

Ta bort bein og klør.
Del krabbene i to, og rengjør dem nøye.
Knekk klørne på baksiden av en kniv, eller med en kjøttøks.

Sett woken på sterk varme.
Tilsett olje, hakket chilifrukt, salt og pepper, og wok det hele i 1 minutt.
Tilsett krabbebitene, og wok dem i 5-7 minutter, eller til skallet skifter farge, og kjøttet er blitt hvitt og mørt.

Server krabbene med limebåter. Retten skal spises med fingrene. Krydderet på skallet skal gi smak til kjøttet.

NB: Dersom krabbeklørne er store kan du koke dem ei kort stund innen du legger dem i krydderblandingen i woken.

Å koke krabber

Kok opp rikelig med vann i et stort kokekar. Tilsett 50 gram salt per liter vann.
Legg de levende krabbene i det fosskokende vannet. Ha i noen få av gangen, slik at vannet holder seg varmt.
La krabben få et raskt oppkok, deretter skal de trekke i vann som holdes rett under kokepunktet.
Krabbene er ferdig kokt når de små klørne kan trekkes av lett. Koketid er 15-25 minutter.
Ta krabben opp av vannet, og la den ligge på ryggen til avkjøling, slik at kraften ikke renner ut.

Kokt krabbe bør spises nykokt, eller de bør oppbevares i kjøleskap og serveres kalde. Holdbarhet i kjøleskap er et døgn. da bør den enten spises eller fryses ned.

Husk å koke krabbene så fort som mulig hvis du har fanget krabber selv eller kjøper dem levende. Hvis ikke, bør du la krabben gå i ei kasse med fuktig tang eller treull, og oppbevare den mørkt og kjølig, uten trekk. Ei krabbe kan leve i en slik kasse i ett til to døgn.